exces

La ce pericole te expui dacă stai prea mult timp în faţa calculatorului

Corina Bezer

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Chiba din Japonia au ajuns la concluzia că este nevoie de numai cinci ore pe zi petrecute în faţa calculatorului pentru ca riscul apariţiei depresiei şi a insomniilor să crească. Mai mult, folosirea calculatorului la muncă poate conduce la apariţia unui sentiment de izolare, spun cercetătorii, pe fondul activităţii realizate de unul singur în faţa monitorului, indiferent dacă se lucrează într-un birou comun, cu mai mulţi angajaţi. 

Sigur, accesând reţelele sociale, precum Facebook sau Twitter, putem înlătura sentimentul de depresie apărut pe fondul utilizării computerului, dar acestea ar putea conduce la dezvoltarea dependenței de internet, condiţie care poate fi introdusă pe lista bolilor psihice. La acestea se adaugă o serie de afecţiuni care ne pot afecta sănătatea fizică. De exemplu, ochii noştri au de suferit de pe urma privitului îndelungat la monitorul calculatorului.

Dacă stai prea mult la calculator, cel mai probabil eşti aşezat pe un scaun, iar această poziţie reduce circulaţia sângelui către muşchi, tendoane sau ligamente din cauza faptului că rămâi în aceeaşi poziţie pe o perioadă lungă de timp. Acesta este motivul pentru care, după câteva ore de lucru la computer simţi dureri în zona spatelui, a gâtului, a umerilor şi a braţelor, de asemenea, statul îndelungat în faţa calculatorului poate conduce la apariţia problemelor kilogramelor în plus, la fel ca şi în cazul privitului la televizor, mai mult de două ore în faţa ecranului ar putea constitui un factor pentru creşterea greutăţii.

Computerele au devenit aproape indispensabile în viaţa noastră de zi cu zi, iar acest lucru a contribuit, printre altele, la creşterea productivităţii şi eficienţei noastre la locul de muncă. Cu toate acestea, folosirea acestora în exces poate aduce prejudicii sănătăţii noastre. Efectele negative pot fi însă diminuate dacă ne oferim pauze scurte, departe de calculator, la anumite intervale de timp, pentru a ne dezmorţi şi pentru a face măcar puţină mişcare.

Autor: Alina Frunza