Romania COVID

Ministerul Sănătății de la București: „România a trecut de vârful pandemiei. Suntem pe pantă descendentă”

Corina Bezer

"Am trecut de vârf. Vârful a fost o fază de platou. În ultimele zile se constată o clară descreștere de la zi la zi. Sunt 166 de pacienți la terapie intensivă, doar 20% sunt ventilați mecanic. Suntem pe pantă descendentă", a spus Moldovan pentru Digi24. 

Potrivit secretarului de stat,  este evident că și România se află într-o zonă mai confortabilă a evoluției virusului, care se suprapune cu evoluția sezonieră a infecțiilor virale respiratorii.

"Ne așteptăm în sezonul cald, prin similitudine cu alte afecțiuni virale, să avem o virulență scăzută a acestei epidemii. Ne punem problema dacă ne vom confrunta cu o revenire a unui număr mai important de infectări după sezonul cald. Urmează probabil o diminuare semnificativă a acestor infecții", a adăugat secretarul de stat.

Horațiu Moldovan a spus că vor putea fi făcute concedii, dar cu respectarea măsurilor de prevenție: cu măști și cu evitarea aglomerărilor.

"Să păstrăm distanța socială, să evităm aglomerările, să promovăm altă abordare a evenimentelor sociale, atunci lucrurile vor merge spre bine", a adăugat Horațiu Moldovan.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 119 noi cazuri de îmbolnăvire. Este cel mai recent bilanț al infecțiilor în decurs de 24 de ore. 

În România au fost confirmate, până acum, 19.398 de infecții cu coronavirus. În același timp, au murit 1.279 de persoane infectate cu coronavirus. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul României a fost anunțat la 26 februarie.