Institutul Mamei și Copilului

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a autosesizat și a inițiat o anchetă internă pe marginea cazului în care o femeie a născut în WC-ul spitalului

Corina Bezer

Astfel, în calitate de membri ai Comisiei fac parte Dr. Iurie Dondiuc, președintele  Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii și ginecologiei, Dr. Ion Bolocan, medic obstretician-ginecolog, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu”, Dr. Rodica Gramma, master în bioetică, legislație și management în sănătate, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu” și Maria Ursachi, moașă principală la IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1.

În context general, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condamnă ferm manifestările de atitudine neglijentă, ignoranță și abaterile de la normele de etică și deontologie medicală. Asemenea cazuri regretabile necesită a fi considerate pentru transformările (reformele) de urgență în domeniul de sănătate, inclusiv prin instituirea unei structuri instituționale responsabile de cazurile de malpraxis și a lipsei de atitudine în exercitarea profesiunii. Cei care se vor face vinovați vor fi sancționați potrivit legii.

Cazul s-a întâmplat cu două săptămâni în urmă, ajungând public după ce tânăra a scris despre momentele prin care a trecut pe o rețea de socializare. Fiind în a 21-a săptămână de sarcină, femeia a ajuns la spital cu dureri, dar i s-a spus să plece acasă. Noaptea iar a fost adusă cu ambulanța. A fost internată sâmbătă, iar luni medicii i-au confirmat că copilul este grav bolnav. „Am trecut prin iad şi scriu cu lacrimi în ochi. M-au trimis să-mi cumpăr pastile care îmi cheme naşterea. Prima pastilă am băut-o şi am aşteptat o zi. Menţionez că nu mâncasem două zile. A doua zi m-au trezit la 6 dimineaţa şi mi-au zis să pun sub limbă o pastilă, în cinci minute s-au început durerile, peste jumate de oră încă una, am luat în total patru pastile. Aveam dureri groaznice. Nimeni nici nu intra în cameră. Eram doar cu o fată, care trebuia sa se ducă acasă, dar a rămas cu mine, văzând atitudinea lor”, povestește tânăra.

Ea spune că durerile au continuat 23 de ore, iar asistenta medicală de mai multe ori a refuzat să cheme medicul. Dimineața devreme a mers la baie și a născut singură. „Am născut singură, singură în sudnă. O strigam, iar ea nu venea, deși era aproape. Am născut din picioare, cu un picior pe masa din baie și cu un picior ridicat. Fetelor, ca un câine am născut. Până a venit ea, eu eram cu fetița în brațe. A venit și striga la mine iar, că baia îi de sânge și să nu mă uit la fată, dar până a venit ea, eu deja o analizam și plângeam, tremuram cu ea”, a scris femeia.