Bb

Ministerul Sănătății: Procesul de vaccinare în Republica Moldova va începe în luna februarie

Corina Bezer

Cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de vaccinul Pfizer, care va fi gratuit pentru toată populaţia ţării. Autorităţile vor achiziţiona vaccinurile din fondurile Guvernului, ca urmare a negocierilor bilaterale, în urma donaţiilor etc.

Potrivit planului prezentat, vor fi trei etape de imunizare. Prima presupune vaccinarea personalului medical. Ulterior, vor beneficia bătrânii, persoanele cu diverse maladii, cele din categoria de risc. Aici se includ și funcționarii care asigură ordinea publică, cei de la penitenciare, de la educație și lucrătorii serviciilor sociale. Abia la ultima etapă, când vaccinul va fi disponibil în cantități mai mari, urmează imunizarea populației generale.

Potrivit conducerii MSMPS, vaccinul se va administra gratuit, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, cu respectarea măsurilor de protecție și a tuturor cerințelor. Iar vaccinarea persoanelor care au suportat COVID-19 se va efectua după însănătoșirea acestora.

Înainte de vaccinare, persoana va semna un acord și va fi informată privind posibila reacție adversă. Fiecare persoană va primi un certificat de vaccinare. În cazul apariției unei reacții adverse, persoana va avea acces gratuit la servicii medicale.

Bb

„RM este în așteptare a 200 de mii de doze din România. Indiferent de proveniența vaccinului, sistemul sănătății este pregătit pentru gestionarea și administrarea acestuia. Pentru a asigura păstrarea vaccinului, a fost efectuată evaluarea situației. Se va asigura suplinirea cu echipamentul necesar suplimentar. În toate instituțiile medico-sanitare există condiții de păstrare la plus 2 și plus 8 grade, la centrele de sănătate publică – la minus 20, iar la ANSP – capacitatea de depozitare la minus 70 de grade. Este un congelator cu capacitatea de peste 100 mii doze de vaccin”. 

Totodată, până la finele lunii ianuarie, în țară urmează să ajungă patru congelatoare achiziționate – două cu temperaturi de minus 20 de grade, iar celelalte – până la minus 80 de grade. Așadar, imediat ce vor fi livrate în țară, preparatele vor fi stocate în depozitul ANSP. Iar în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice vor fi formate echipe specializate pe monitorizarea procesului de imunizare. 

Planul național de imunizare împotriva COVID-19 poate fi găsit AICI.