Spitalul Clinic Republican

Noi detalii despre starea de sănătate a cetățenilor moldoveni infectați cu noul coronavirus

24-03-2020 12:52

12 dintre cei 109 moldoveni infectaţi cu Covid-19 sunt în stare gravă. 10 dintre ei sunt internaţi la spitalul de boli infecţioasă "Toma Ciorbă" din Capitală, iar alţi doi la Spitalul Clinic Republican. Printre cei contaminaţi se află 8 copii a căror stare de sănătate este de gravitate medie.

„Avem persoane 10 a căror stare este gravă dar stabilă, avem persaone a căror gravitate este medie, avem 7 persoane cu stare de sănătate satisfăcătoare şi la Spitalul Clinic Republican la momentul actual sunt trei persoane care sunt spitalizate, şi vreau să menţionez că o persoană este de gravitate medie uşoară şi două persoane evoluţie gravă”, a declarat Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a livrat Republicii Moldova încă un lot de teste pentru depistarea coronavirusului.  

„Aseară la o oră târzie a mai livrat un lot de teste pentru Republica Moldova şi totodată vreau să menţionez că sistemul de sănătate se solidarizează nu doar prin prisma instituţiilor dar şi prin prisma instituţiilor private, săptămâna trecură dar şi săptămâna aceasta am primit un lot de donaţie de teste care vin din partea unui prestator privat de servicii medicale”, a adăugat Dumbrăveanu. 
 
Pentru a preveni răspândirea virusului, Parlamentul a declarat stare de urgență, pe un termen de 60 de zile. Măsura este valabilă până în 15 mai. Autorităţile au închis şcolile, grădiniţele şi universităţile. Toate zborurile aeriene, indiferent de destinaţie, au fost sistate din 17 martie, iar punctele de trecere a frontierei vor fi închise pentru cetăţenii străini. Totodată, s-a decis sistarea activităților cu caracter religios şi a manifestaţiilor culturale şi sociale. Centrele comerciale şi de agrement, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor şi-au sistat activitatea.