covid-19, coronavirus

Opt persoane infectate cu COVID-19 sunt în stare gravă

21-03-2020 13:12

Până astăzi, 21 martie, în Republica Moldova, au fost confirmate 66 cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 31 cazuri de import și 35 cu transmitere locală.

În acest context, ministrul Viorica Dumbrăveanu a venit cu un apel repetat către populație să stea acasă, să evite ieșirile publice, să întreprindă toate măsurile de protecție și igienă. La fel, aceasta a chemat populația la responsabilitate, să prezinte informațiile corecte lucrătorilor medicali despre istoricul călătoriilor și contactul cu persoanelor infectate, pentru a preveni răspândirea infecției pe teritoriul țării și  a proteja sănătatea populației.

Evoluția stării de sănătate a persoanele adulte internate cu COVID-19 este:  8- stare gravă, 5- stare satisfăcătoare,  47 - stare medie. Starea de sănătate a celor 4 copii internați este satisfăcătoare.

În prezent, din cele 66 cazuri confirmate, avem 1 caz tratat și 1 caz de deces.

La moment sunt internate 121 persone suspecte la COVID-19. Cu referire la studenții unei Universități din capitală, care au fost plasați în carantină în cadrul căminului instituției, aceștia sunt monitorizați de lucrătorii medicali ai Universității și ai Asociației Medicale Râșcani.

Menționăm că în ultimele 24 de ore în țară au intrat 2562 de persoane și toate au îndeplinit fișele epidemiologice.

Pe teritoriul țării, 24.228 de persoane sunt monitorizate la domiciliu de medicii de familie.


La Linia Verde a ANSP, pe parcursul ultimelor 24 de ore, au telefonat circa 200 de persoane.
MSMPS vine în continuare cu recomandările:

  • Evitați locurile publice. Stați acasă!;
  • Păstrați distanța socială de minim 1 m;
  • Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;
  • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;
  • Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);
  • La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați Serviciul 112.