COVID-19 vaccin

Primele doze de vaccin împotriva Covid-19 ar putea ajunge la Chişinău în cel mult trei luni

Corina Bezer

În timp ce toate ţările Uniunii Europene, inclusiv România au început de astăzi vaccinarea anti-Covid 19, Republica Moldova rămâne încă pe lista de aşteptare. Iar perioada aşteptării ar putea dura încă cel puţin 3 luni. Totuși, Boris Gîlcă şi-a exprimat speranţa că România va dona Republicii Moldova mai multe doze de vaccin, amintind  de promisiunile făcute în acest sens de mai mulţi oficiali de la Bucureşti. 

"Cred că în maxim 3 luni primele doze de vaccin vor ajunge şi în Republica Moldova, iar maxim din toamna anului 2021 am putea demara un program naţional accesibil de vaccinare. Vaccinările sunt necesare pentru toată populaţia, inclusiv pentru cei care au fost infectaţi cu COVID-19. Pentru imunitate colectivă ar trebui să vaccinăm cel puţin 70% din populaţie, asta înseamnă la modul ideal, o necesitate de circa 1,5 milioane de doze", a declarat Boris Gîlcă, şef-adjunct direcţia Sănătate, primăria Chişinău.

Până la demararea programului naţional de imunizare a populaţiei, Boris Gîlcă îndeamnă oamenii să poarte corect masca de protecţie, să păstreze distanţa fizică, să se spele cât mai des pe mâini şi să marcheze sărbătorile de iarnă, acasă, doar cu membrii familiei.