f

DE ULTIMĂ ORĂ

ÎNGRIJORĂTOR! Tariful la gaz s-ar putea majora la 15 lei 58 de bani pentru un metru cub

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus. O decizie în acest sens va fi luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Mai multe

Mihaela Angel, prima româncă vaccinată

România a început campania națională de vaccinare împotriva COVID-19

27-12-2020 19:26

În România a început campania de vaccinare împotriva COVID-19. Potrivit prim-ministrului Florin Cîţu, România va beneficia în total de circa 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID, iar vacinarea se va efectua voluntar şi nu vor fi impuse restricţii pentru cei care nu doresc să se vaccineze. Vaccinarea a început şi în mai multe ţări din Europa.

Prima persoană din România care s-a vaccinat împotriva virusului SARS-COV-2 este Mihaela Anghel, asistenta medicală din echipa care a preluat primul pacient confirmat cu coronavirus peste Prut. Potrivit autorităţilor, pentru început vor fi vacinaţi toţi angajaţii din sistemul medical, după care va începe imunizarea în masă a populaţiei. Premierul României, Florin Cîţu, a declarat că în ţară deja sunt 10 mii de doze de vaccin iar pe parcursul săptămânii vor mai fi livrate încă 140 de mii de doze.

„Nu a durut absolut de loc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut pînă acum. Simt şi sper să fie începutul şi sfârşitul acestei pandemii, sper din tot sufletul să putem să ne reluăm activităţile care erau în mod normal”, a menţionat Mihaela Anghel, asistentă medicală.

Șase minute şi zece de secunde. Atât a durat operaţiunea de vaccinare. Flaconul este mai întâi dezgheţat. Apoi, vaccinul este diluat cu clorură de sodiu. Fiecare flacon conţine cinci doze de vaccin. Medicul trage în seringa 0,3 militri din soluţie şi injectează pacientul în antebraţ.

Mihaela Anghel: „M-am gândit doar că în scurt timp o să reuşim să scăpăm de această probleme şi că o să fim din nou fericiţi, pentru că fericirea noastră s-a cam distrus odată cu această pandemie”.

La nivel global au fost deja vaccinate milioane de persoane şi s-au înregistrat doar șase reacţii adverse severe.

Este doar începutul campaniei de vaccinare în cele 27 de de state membre ale Uniunii Europene, cu o populație însumată de aproape 450 de milioane de oameni.

Pe de altă parte, este iminentă și aprobarea serului dezvoltat de AstraZeneca. După cercetări suplimentare, compania farmaceutică anunță că serul este eficient 100% împotriva formelor grave de COVID-19. Vaccinul este foarte aşteptat, pentru că este mult mai ieftin şi nu necesită condiții speciale de stocare și transport.