Sindicatele solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a unor măsuri de protecţie a cadrelor medicale
Despre aceasta se arată într-un apel adresat miercuri, 25 martie curent, prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, și ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.
“Inspectoratul Muncii al Sindicatelor din cadrul CNSM a recepționat în aceste zile multiple adresări de la personalul medical din instituțiile medicale din localitățile urbane și rurale, care atenționează lipsa dotării personalului medical cu echipamentul de protecție necesar. Lipsa echipamentelor adecvate mărește probabilitate de infectare a personalului medical cu acest virus și expune unui risc sporit capacitatea instituțiilor medicale de a gestiona această criză corespunzător”, se arată în apel.
Totodată, sindicaliștii fac referință la recomandarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor conform căreia personalul medical care intră în contact cu pacienții infectați trebuie să ia măsuri de precauție la cel mai înalt nivel. Această recomandare presupune asigurarea cu echipamente de protecție a personalui medical, pentru a le asigura sănătatea lor, dar și pentru a evita infectarea întregii echipe de lucru, fapt ce poate sista activitatea sau diminua numărul lucrătorilor medicali aflați la dispoziția pacienților.
„Toate măsurile de precauție necesită a fi întreprinse pentru a evita spre exemplu, situația Spitalului Județean din Suceava, România, care a fost nevoit să fie închis temporar, unde numărul salariaților infectați cu COVID-19 a trecut de 90. În acest caz, conducerea spitalului a fost acuzată de faptul că nu a luat măsuri suficiente pentru protecția medicilor și prevenirea infectării lor. Mai mult, nu au fost puse la dispoziția medicilor echipamente de protecție suficiente și nici instruirea corespunzătoare a personalului nu a fost asigurată”, subliniază sindicaliștii.
În contextul pandemiei, CNSM și Federația Sindicală „Sănătatea” solicită Guvernului Republicii Moldova să întreprindă o serie de măsuri de protecție a cadrelor medicale:
- Asigurarea urgentă a personalului medical și nemedical din Instituțiile Medico-Sanitare Publice (IMSP) cu echipamente și mijloace de protecție indiividuală și colectivă, conform cerințelor epidemiologice;
- Pregătirea urgentă a tuturor IMSP pentru activitate în condițiile pandemiei COVID-19;
- Intensificarea instruirii lucrătorilor din instituțiile medico-sanitare, farmaceutice și a studenților, propagarea activă a măsurilor de profilaxie a COVID-19 în rândul populației, utilizând toate instituțiile de comunicare în masă, indiferent de formele lor de proprietate;
- Asigurarea cu spațiu de cazare a personalului medical care a fost în contact și sunt antrenați în tratamentul bolnavilor cu COVID-19 pentru izolare și carantină;
- Testarea prioritară a personalului medical aflat în zone de risc sporit de infectare;
- Majorarea urgentă a salariului lucrătorilor din domeniul sănătății, conform valorii muncii lor pentru societate;
- Monitorizarea respectării riguroase a procedurilor în toate spitalele din țară.