avertisment

STUDIU: Avertismentele de pe pachetele de țigări nu au avut efect. Ce soluții propun experții

Alexandrina Godiac

Aaron Drovandi, de la Universitatea James Cook din Queensland, este autorul unui proiect de cercetare asupra controlului tutunului. Peste 2 000 de fumători şi nefumături au fost implicaţi în studiul care a experimentat mai multe măsuri inovatoare de a încuraja oamenii să renunţe la fumat.

Drovandi a ajuns la concluzia că, în ciuda faptului că australienii au renunţat în număr mare la fumat, avertismentele existente deja pe pachetele de ţigări sunt mai puţin eficiente pentru fumători.

Majoritatea fumătorilor au devenit desensibilizaţi la avertizările care au fost introduse în 2010 printr-un proiect legislativ în premieră în Australia.

„Acest lucru s-a întâmplat din cauza expunerii repetitive”, a spus Drovandi. „Dacă te uiţi la o imagine dezgustătoare de mai multe ori, la un moment nu te va mai afecta”, a adăugat acesta.

„Avertismentele de pe pachetele de ţigări au rămas neschimbate. Sunt cu siguranţă explicite, dar dacă ne uităm la ele în continuu, imaginile îşi pierd din impact”, a mai zis Drovandi.

Avertismentele precum „minute pierdute din viaţă”, care ar arăta minutele care dispar în timp ce ţigara arde, a avut cel mai mare impact asupra participanţilor la studiu.