COVID19

ULTIMA ORĂ! 213 cazuri noi de COVID-19 și 7 decese, înregistrate astăzi în Republica Moldova

Victoria Muntean

Cele mai multe cazuri de infectare au fost înregistrate în Chișinău – 77, stânga Nistrului – 24, Strășeni – 16, Ceadâr-Lunga – 11.

„Astăzi avem încă 445 de persoane vindecate, numărul total al acestora ajungând la 2953. De asemenea, 22 de pacienți sunt supuşi ventilării mecanice, iar 244 sunt în stare gravă. În ultimele 24 de ore, sunt înregistrate șapte decese cauzate de COVID-19, numărul total fiind de 228”, a spus secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Constantin Rîmiș.

În cadrul briefing-ului de presă, secretarul de stat, Constantin Rîmiș a informat despre înregistrarea unui focar de infecție, în cadrul secției de chirurgie și terapie intensivă din cadrul Spitalului raional Strășeni, unde s-au înregistrat 12 cazuri de infecție în rândul lucrătorilor medicali. Urmează Comisia de sănătate publică la nivel de raion să ia decizii privind măsurile care vor fi întreprinse.

Totodată, au fost prezentate informații actualizate privind focarul înregistrat la Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități (adulte) Bădiceni, în cadrul căruia au fost înregistrați 115 beneficiari confirmați pozitivi la COVID-19,  dintre care 38 sunt spitalizați.  La fel, 37 angajați sunt infectați cu noul Coronavirus, dintre care 36 se află la tratament la domiciliu,  iar 1 persoană este spitalizată. 

În același timp, încă un medic a fost răpus de coronavirus. Este vorba de Gheorghe Popa de 69 ani, din raionul Ungheni. Gheorghe Popa activa în calitate de medic-șef al filialei Sculeni a Spitalului Raional Ungheni, în trecut medic stomatolog în cadrul spitalului raional Ungheni. 

La data de 10 mai curent, Gheorghe Popa a fost transferat de la spitalul raional Ungheni, în cadrul  Spitalul Clinic Republican. În urma complicațiilor, acesta s-a stins din viață, la data de 20 mai (deces 225). 

Deces 226: Bărbat de 68 ani, din Ștefan Vodă. Internat la data de 14 mai, la Insitutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: infarct miocardic vechi, diabet zaharat tip II, insuficiență renală.

Deces 227: Femeie de 77 ani, din mun. Chișinău. Internată la data de 12 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: accedent vascular cerebral ischemic.

Deces 228: Femeie de de 62 ani, din Strășeni. Internată în stare gravă, la data de 12 mai, la Spitalul Clinic de Psihiatrie. Comorbidități: insuficiență poliorganică decompensată cardiacă, cerebrală și renală.

Astfel, bilanțul deceselor ajunge la 228. 

Pe parcursul zilei de ieri, au fost externate 60 de persoane care s-au tratat de COVID-19. La fel, au finalizat cu vindecare tratamentul la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, încă 120 de persoane. Totodată, s-au tratat de COVID-19, 265 persoane din regiunea transnistreană. În total 2 953 persoane s-au vindecat.