Spitale Moldova 1, holuri

ULTIMA ORĂ! Mai mulți medici vor să-și dea demisia, din cauza lipsei echipamentului de protecție medical

25-03-2020 08:50

Un număr impunător de medici și-ar dori să depună cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție, care ar oferi o siguranță personalului medical în momentul acordării asistenței medicale. Anunțul a fost făcut de Avocatul Poporului, care declară, într-un comunicat de presă, că semnalele i-au fost transmise Ombudsmanului săptămâna curentă de către reprezentanți ai mai multor instituții medico-sanitare publice din țară.

Potrivit Avocatului Poporului,  informațiile  au parvenit nu doar din instituțiile medico-sanitare publice care asigură tratamentul și diagnosticarea cetățenilor infectați sau suspecți de COVID-19, dar și de la personalul medical din alte instituții medico-sanitare publice (inclusiv raionale), care consideră că nu este suficient protejat pentru eventuale intervenții medicale cu implicarea acestei categorii de pacienți.

„Există pericolul ca în perioada stării de urgență, din cauza neasigurării cu echipament tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical, mai mulți medici să-și dea demisia iar angajatorul va fi pus în situația de a respecta acest drept, garantat de legislația Republicii Moldova. Or, în condițiile epidemiologice din țară concedierile în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate și la probleme grave legate de asigurarea securității și sănătății publice din țară”, se arată în comunicatul de presă. 

Reieșind din cele menționate, Avocatul Poporului  a solicitat președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și prim-ministru să identifice de urgență fonduri suplimentare, pentru asigurarea condițiilor adecvate protecției lucrătorilor medicali de contaminare cu COVID-19, atât la nivel de  instituții medicale spitalicești,  cât și la nivel de asistență medicală primară.

Avocatul Poporului subliniază că anume riscul major de îmbolnăvire și lipsa condițiilor adecvate de muncă,  motivează refuzul multor lucrători de a activa,  ceea ce inevitabil se va răsfrânge asupra accesului  și calității  serviciilor medicale acordate  pacienților. Măsurile recomandate sunt imperios necesare atât pentru a asigura respectarea dreptului pacientului la servicii medicale de calitate, cât și în vederea asigurării  securității angajaților sistemului  sănătății care sunt puși în risc major de îmbolnăvire din cauza condițiilor neconforme de muncă.