1 aprilie 1941// Astăzi se împlinesc 76 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă

1 aprilie 1941// Astăzi se împlinesc 76 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă

Corina Bezer

Atunci trupele sovietice au executat fără milă un număr de aproximativ 3.000 de civili români, locuitori de pe Valea Siretului, care încercau să se retragă din Bucovina de Nord, anexată de ruși, pe teritoriul României. Totul s-a întâmplat în contextul în care România a fost obligată să-i cedeze Uniunii Sovietice, un teritoriu pe care se aflau 3 milioane de locuitori, consecinţă a ultimatumului primit în iunie 1940, trupele din Armata Roşie şi NKVD au ocupat nordul Bucovinei. Oamenii purtau cu ei un steag alb cu însemne religioase, însă grănicierii sovietici, ascunşi în pădure, au tras în ei din plin, un foc continuu la circa 3 km de graniţa română. Cei care au supravieţuit, au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia. Istoricii spun că Masacrul de la Fântâna Albă este unul din cele mai tragice evenimente ale istoriei.

Subiectul nu a fost discutat până în anii '90, fiind interzis de autorităţile sovietice şi apoi, de cele ucrainene. Abia în anul 2000, oficialii din Ucraina au permis organizarea unei slujbe pentru odihna românilor care şi-au dorit să trăiască în România alături de familiile lor.

Pentru a cinsti memoria celor dispăruți în acest tragic eveniment, în fața Mănăstirii Putna a fost ridicată a troiță-monument, piedică în calea uitării și reper pentru eternitate a sacrificiului făcut de 3000 de români nevinovați.