11 ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Ce s-a schimbat de atunci?
Atunci mii de oameni, printre care şi un număr impunător de tineri au ieşit în stradă în PMAN. Astfel, sute de persoane au fost arestate și torturate de către forțele de ordine, iar sediile Parlamentului și Președinției au fost devastate și incendiate.
În noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în centrul capitalei s-au auzit şi focuri de armă.
În timpul cionirilor, cel puţin unul dintre protestatari, Valeriu Boboc, a fost omorât. În următoarele zile, au urmat mai multe reţineri. Se presupune că până la 700 de persoane au fost arestate, multe dintre ele fiind bătute şi torturate în comisariatele de poliţie.
Până în prezent, însă, torţionarii nu au fost pedepsiţi, iar Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în mai multe cazuri legate de 7 aprilie.
Potrivit datelor Procuraturii Generale, până în prezent peste 100 cauze penale au fost pornite în privinţa persoanelor care au participat activ pe data de 7 aprile 2009, la dezordinile în masă, însoţite de devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului.
În 2015, Curtea de Apel Chișinău, l-a condamnat pe fostul ministru de interene, generalul Gheorghe Papuc la 4 ani cu executare, și pe polițistul Ion Perju, la 10 de pușcărie, în dosarul 7 aprilie. Aceștia însă au plecat din sala de judecată înainte ca sentința să fie pronunțată. Aceștia sunt anunțați în căutare națională, dar încă nu au fost reținuți.