Interneutul în Romania

783 de localităţi din zone greu accesibile vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă, până în noiembrie 2016

Mihai Matcovschi

„Ro-Net” este finanțat prin fonduri structurale europene, iar contractul pentru implementare a fost atribuit, în anul 2014, companiei Telekom Romania, pentru suma 365,7 milioane de lei cu TVA. Proiectul se află în fază avansată de implementare în alte 220 de localităţi, iar, până în noiembrie 2016, 783 de localităţi din zone greu accesibile vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă.

La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 de milioane de euro.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a prezentat vineri, 1 iulie, amplasamentele finalizate și beneficiile conectării la internet locuitorilor din localitățile Tomești și Măscurei, din județul Vaslui.

”Elevii și profesorii vor avea acces mai ușor la informație; producătorii locali și meșteșugarii vor putea utiliza Internetul pentru afacerea lor și pot intra chiar în sistemul național de licitații publice cu produsele lor; autoritățile locale pot comunica mai rapid cu omologii lor și pot cere susținere pentru dezvoltarea utilităților din zonă; iar persoanele în vârstă vor putea ține legătura prin intermediul Internetului cu cei dragi aflați departe. Astfel, întreaga comunitate beneficiază în urma disponibilității accesului la Internet. Cu alte cuvinte, chiar dacă unii se vor întreba poate de ce am adus Internet în sate unde, de exemplu, nu există o rețea de canalizare bine pusă la punct, răspunsul este că, dacă ai Internet și îl folosești inteligent pentru comunitate, poți să dezvolți și utilitățile din zonă”, a declarat Secretarul de stat MCSI Horațiu Anghelescu, în cadrul vizitei în județul Vaslui.

La rândul său, Ovidiu Ghiman, Director Eexcutiv Comercial Segment Business Telekom Romania, a adăugat: “Proiectul contribuie la susținerea economiei locale atât prin oferirea de beneficii directe pentru comunități, care astfel pot să facă un pas înainte în dezvoltarea lor, dar și datorită faptului că cea mai mare parte a echipamentelor necesare – fibră optică, containere, stâlpi – a fost achiziționată de la diverși furnizori locali”.

Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca „zone albe” din punct de vedere al conectării la internet. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130 000 de gospodării cu 400 000 de locuitori, 8 500 de întreprinderi și 2 800 de instituții publice. Prin implementarea acestui proiect, România beneficiază de fonduri nerambursabile de 82,7% din valoarea totală a investiţiei acordate de CE, pentru implementarea reţelelor de comunicaţii electronice Next Generation Network. Până acum, s-au decontat de la CE aproximativ 22% din valoarea totală, iar stadiul fizic de realizare este de peste 25%.