Buget

Acum poți afla cu cât contribui anual la Bugetul Public Național

Daria Capațîna

Calculatorul va afișa contribuțiile cetățeanului pentru cele mai importante domenii de cheltuieli publice, printre care: Învățământ, Industrie, Agricultură, Cultură, Datorie de Stat, Justiția, Știința, Protecția Mediului Înconjurător.

Serviciul a fost elaborat în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: Monitorizarea transparenței și promovarea controlului public”, implementat cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova, Programul Bună Guvernare.

Am creat acest instrument pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine contribuția personală financiară la bugetul țării. Odată ce nivelul de informare și înțelegere a cetățenilor la acest subiect va crește, la fel și nivelul de responsabilitate a Guvernului față de cheltuirea banilor publici va spori”, a declarat Dumitru Budianschi, director programe la Expert-Grup. 

Sursa articolului, Agora.md, menționează că modul de repartizare a cheltuielilor din BPN este unul abstract, ce nu ține cont de identitatea și locul de origine al contribuabilului care folosește Calculatorul.

Site-ul unde poate fi utilizat Calculatorul Contribuabilului: http://www.budgetstories.md/calculator/