Agapia Butuc: „Anul Centenar începe atunci când conștientizăm că fiecare în parte poate face ceva pentru a onora memoria străbunilor noștri”
1. Care este povestea dvs de viață? Ce ar trebui să cunoască lumea despre dvs?
Am o poveste de viață complicată. Raportată la viețile altor persoane din Basarabia, care au rămas în țară și îndură mizeria și batjocura regimului, e floare la ureche. Iubesc țara și oamenii ei simpli și harnici. Nu-i judec.
2. De ce ați hotărât să vă implicați în campania de colectare a fondurilor pentru salvarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău?
Povestea cu Cimitirul Eroilor din Chișinău m-a impresionat prin absurditatea ei. Un cimitir al ostașilor căzuți în două războaie, distrus de sovietici, urma să fie imediat luat în vizor de autoritățile de stat, restaurat și redat societății. Era un act de dreptate și pietate față de eroi, dar și față de noi, urmașii lor. Ceea ce a urmat cu vânzarea pe ascuns a Cimitirului întrece orice imaginație, oricât de bolnavă. E abominabil.
3. Cât este de important de implicat în astfel de proiecte în contextul Anului Centenar?
Anul Centenar începe atunci când conștientizăm că fiecare în parte poate face ceva pentru a onora memoria străbunilor noștri, care au trăit, au visat și au suferit nedreptăți exact ca și noi. Să ne imaginăm numai: au trăit două războaie teribile, foamete, deportări. Și am supraviețuit. Suntem aici datorită lor și a lui Dumnezeu. Este foarte important ca tinerii să recupereze memoria istorică, să se identifice cu predecesorii. Altfel vom rămâne mereu în bătaia vântului.
4. Ce mesaj aveți pentru românii de pretutindeni pentru a vă urma exemplul și a contribui la păstrarea memoriei eroilor români?
Mesajul meu pentru toți concetățenii mei, vedeți că nu zic conaționalii, pentru că am trecut prin toate împreună cu toți cei de alte naționalități care iubesc și ei acest colț de țară, este simplu: să rămânem Oameni, să ținem strâns valorile umane, să nu ne lăsăm disipați de Rău și Uitare.