Agricultorii din mai multe raioane au protestat astăzi pe mai multe trasee. Care sunt revendicările acestora
„Ceea ce facem noi acum este mai degrabă un strigăt disperat de ajutor. An de an, toate eforturile noastre sunt compromise de secetă, de condițiile climaterice și mai ales în sudul țării agricultura este foarte riscantă”, a declarat Veaceslav Mîțu, unul dintre manifestanți.
Și alți agricultori spun că situația este precară și solicită statului ca valoarea subvențiilor să fie majorată de la 1000 la 3000 de lei pentru un hectar, dar și declararea stării de urgență în agricultură, cu înlesnirile specifice unei astfel de situații.
„Avem foarte mari pierderi în agricultură anul acesta. Seceta a fost nemiloasă față de agricultor. Solicităm să fie aprobată cel puțin 3000 de lei la hectar pentru culturile de toamnă și cel puțin de grupa I”, a declarat un alt agricultor care a venit la protest.
„Deja de 30 de ani de când activez în agricultură așa an nu am mai întâlnit. Culturile de prima grupă au avut de suferit și au fost afectate 80-90%”, a declarat un alt fermier, care a fost prezent la protestul din Cimișlia.
În fața manifestanților care au protestat la Hâncești a venit ministrul Agriculturii, Ion Perju. Potrivit oficialului, deși situația în toată țara este dificilă, Guvernul a identificat, pentru prima etapă, 200 de milioane de lei, iar agricultorii afectați pot depune deja dosarele pentru a beneficia în medie de o mie de lei per hectar.
„Noi reieșim din potențialul bugetului care este. Astăzi noi avem atâta, cât v-am spus. Cu măsuri în parte ieșim fără a stabili situația de urgență pentru că asta nu rezolvă de la sine problema. Nu rezolvă. Mai bine de lucrat în parte cu băncile, cu furnizorii și cu toți cei care sunteți în relații”, a declarat Ion Perju protestatarilor.
Potrivit estimărilor oficiale, din cele aproape 415 000 de hectare semănate în toamnă cu culturi cerealiere din prima grupă, în jur de 200 000 de hectare au fost afectate de secetă în proporție mai mare de 60%. Amintim că recent, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru subvenţionarea agricultorilor. 100 de milioane de lei au fost acordate din Fondul de Subvenționare a Agriculturii, iar alte 100 de milioane din Fondul de Intervenție al Guvernului.