Angajații SPIA au susținut testul de integritate profesională
În cadrul cursului, angajații Serviciului Protecției Interne și Anticorupție al MAI (SPIA) au studiat fenomenul corupției în Republica Moldova, dar și experiența altor țări în prevenirea și combaterea acestui flagel. În timpul desfășurării atelierului de lucru au fost abordate următoarele teme: elementele de leadership, imaginea și credibilitatea managerială, valorile manageriale, metodele și soluțiile manageriale aplicate pentru consolidarea integrității organizaționale, managementul comunicării.
Atelierul de lucru a fost moderat de șeful (SPIA) al MAI, Vitalie Moisei, care i-a avut drept invitați pe Consilierul principal de aplicare a legii al ambasadei Statelor Unite ale Americii din Republica Moldova, Edward Cronin; Înalt consilierul Uniunii Europene în domeniul Afacerilor Interne, Eugen Corciu; consilierul Inspectoratului General al Poliției, Marian Tutilescu; comisarul-șef din cadrul Direcției Generale Anticorupție a MAI al României, Daniel Moldoveanu; reprezentanta Institutului de Studii pentru Ordine publică din România, Viorela Bucur; directorul-adjunct al Centrului Național Anticorupție al Republicii Moldova, Cristina Țărnă.
Participanții și-au perfecționat și abilitățile de comunicare, împreună cu specialistul în comunicare publică, Vera Nastasiu, care a vorbit despre cele mai noi tehnici de comunicare ce pot fi întrebuințate de manageri în activitatea lor, dar și despre cum să ții un discurs public.
Pe lângă partea teoretică și schimbul de bune practici, atelierul a cuprins și sesiuni: Întrebări/Răspunsuri, activități în grupuri de lucru și completarea unor chestionare. La finisarea stagiului, participanților le-a fost decernat câte un certificat și un îndrumar de integritate.
Atelierul a fost desfășurat în contextul proiectului pilot “Etică și integritate organizațională în cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, care a fost lansat de către SPIA, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție a MAI al României și Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova, la începutul lunii mai, anul curent. Proiectul a fost lansat în contextul prevenirii actelor de corupţie şi a celor conexe corupţiei, a faptelor de comportament corupţional săvârșite de către angajații autorităților administrative și instituțiilor din subordinea MAI, precum și promovării conceptului „Toleranța zero față de corupție”.