Ziua Mondială fără maşini

Astăzi marcăm Ziua europeană fără mașini

Corina Bezer

Ziua europeană fără mașini, inițiativă a Comisiei Europene și promovată de Uniunea Europeană, a început să fie marcată în mai multe orașe de pe continentul european din 1999. Ideea a câștigat teren și în alte părți ale lumii, în orașe, precum Seul, Tokyo, Montreal, relatează Agerpres. 

În tot mai multe orașe se desfășoară numeroase acțiuni de-a lungul unei săptămâni, în 2000, acțiunea fiind denumită de către Comisia Europeană „Săptămâna Europeană a Mobilității”. Săptămâna se încheie, astfel, la 22 septembrie, cu Ziua europeană fără mașini cunoscută, în prezent, și ca Ziua mondială fără mașini sau Ziua fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.

Statisticile efectuate arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale. În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon și dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Creșterea spectaculoasă a numărului de autovehicule a dus la creșterea efectelor negative asupra planetei și implicit asupra oamenilor.