Astăzi se împlinesc 11 ani fără Grigore Vieru
Grigore Vieru s-a născut în anul 1935, în satul Pererâta, raionul Briceni. În anul 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie.
Creațiile poetului sunt apreciate atât în țară cât și peste Prut, poetul fiind deţinătorul celei mai importante distincții internaționale pentru literatura pentru copii, Diploma de Onoare Andersen.
La sfârşitul anilor ’80, Grigore Vieru s-a aflat în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a românilor din Basarabia. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular şi s-a aflat printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. A fost ales deputat al poporului (1989). A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care s-a votat limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.
Grigore Vieru s-a impus ca un promotor consecvent al idealurilor naţionale ale românilor din stânga Prutului, luptând pentru oficializarea limbii române în Basarabia, pentru reunirea ei cu Patria-mamă.
După trecerea în neființă, în memoria scriitorului a mai fost deschis un muzeu. Este vorba despre casa-muzeu din satul Pererîta, raionul Briceni, acolo unde s-a născut poetul. Iar în capitală, a fost numit un bulevard în cinstea sa.
Totodată, în ianuarie 2009 președintele României, Traian Băsescu a semnat decretul privind conferirea post-mortem a ordinului român „Steaua Romaniei" în grad de Mare Cruce regretatului poet.