Ion și Doina Aldea-Teodorovici

Astăzi se împlinesc 62 de ani de la nașterea lui Ion Aldea-Teodorovici

Corina Bezer

A fost ultimul dintre cei trei copii ai cuplului Cristofor şi Maria Aldea Teodorovici.  De la tatăl său Ion Aldea Teodorovici a moştenit dragostea faţă de muzica sacră, care l-a inspirat în piesele pe care le va scrie mai târziu.  Pentru a-şi continua studiile muzicale, Ion Aldea Teodorovici a mers la Chişinău, unde s-a înscris la Şcoala de Muzică „Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”). A urmat apoi „Şcoala medie de muzică” din Tiraspol, pe care a absolvit-o în 1973.

Din anul 1975 şi până în 1981, când s-a înscris la conservatorul din Chişinău, Ion Aldea Teodorovici a activat în cadrul formaţiei de muzică uşoară „Contemporanul”, condusă de compozitorul Mihail Dolgan, atât ca instrumentist şi compozitor, cât şi ca solist al grupului. Tot în această perioadă a lansat şi piesa „Seară albastră”, devenită foarte cunoscută şi care i-a adus un mare succes.

În 1981 Ion Aldea Teodorovici s-a căsătorit cu Doina Marin, iar un an mai târziu, pe 5 august 1982 a venit pe lume fiul lor Cristofor. Cam tot în această perioadă, Doina şi Ion au format un duet, lansarea având loc într-o seară de poezie organizată de poetul Grigore Vieru.

Pe lângă menirea sa de muzician, Ion Aldea Teodorovici a avut şi rolul de militant pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după 1989 (an în care, lui Ion Aldea Teodorovici i s-a acordat titlul onorific de „Artist Emerit” al Republicii Moldova), împreună cu soţia sa a început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea grafiei latine şi limbii române în Basarabia, devenind primii interpreţi care au interpretat melodii despre limba română şi poetul Mihai Eminescu.

Ion și Doina Aldea-Teodorovici

În demersul lor, Doina şi Ion Aldea Teodorovici şi-au găsit şi alţi adepţi, cum ar fi poeţii Grigore Vieru şi Adrian Păunescu. Astfel, în mai 1992 au cântat cu toţii în faţa luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a ridica moralul soldaţilor.

Câteva luni mai târziu, în noaptea de 29/30 octombrie 1992, glasul Doinei şi a lui Ion Aldea Teodorovici a fost curmat în urma unui accident de maşină. În acel moment, dispariţia celor doi a fost percepută, pe ambele maluri ale Prutului, ca o tragedie naţională.