Grigore Vieru

Astăzi se împlinesc 83 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru

Corina Bezer

S-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, Județul Hotin al României Mari.

Fiind student la Institutul Pedagocic ”Ion Creangă” din Chișinău, Grigore Vieru debutează cu placheta de poezii pentru copii, Alarma, în 1957. După facultate se angajează ca redactor la redacția numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, și ziarul „Tînărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe”. 

A fost un oaspete des al „Căsuței Poeziei” din satul Cociulia, Cantemir. Tot aici scrie celebra carte pentru preșcolari „Albinuța”. 

În 1973, fiind în cadrul unei delegații de scriitori societici, Grigore Vieru trece pentru prima dată Prutul, unde participă la o întâlnire cu redactorii revistei ”Secolul 20”: Dan Hăulică, Ștefan Augustin Doinaș, Ioanichie Olteanu, Geo Șerban, Tatiana Nicolescu. 

La rugămintea sa, vizitează mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna, Văratec. La întoarcere aduce cu el la Chișinău un sac de cărți, iar mai târziu va face mărturisirea că: ”Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul.”

În 1974, la invitația Uniunii Scriitorilor din România, Grigore Vieru ajunge să viziteze Transilvania, iar în 1977, orașele București, Constanța, Cluj-Napoca, Iași. 

În 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

La sfârșitul anilor 80, Grigore Vieru este în prima linie a Mișcării de eliberare națională a Basarabiei. Tot Vieru este unul din fondatorii Frontului Popular din Moldova și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. 

În 1994, neo-comuniștii din Partidul Democrat Agrar, ajunși la putere în Moldova, renunță la imnul de stat ”Deșteaptă-te române” și le propun poetului Grigore Vieru și compozitorului Eugen Doga să compună versurile și, respectiv, muzica pentru un nou imn. Ambii refuză.

Grigore Vieru nota în Literatura și arta ”Dreptatea istorică va blestema poeții și compozitorii care vor îndrăzni să ridice mâna asupra Imnului Național Deșteaptă-te, române, cocoțându-se ei în locul strălucirii și necesității lui istorice”. 

Se stinge la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni, Chișinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporții de la înmormântarea soților Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Pe mormântul lui Grigore Vieru este inscripționat epitaful ”Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi”.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național ”Steau României” în grad de Mare Cruce.

Astăzi, la ora 11.00, unioniștii vor aduce un omagiu marelui Poet la bustul său de pe Aleea Clasicilor.