Sistem solar

Astronomii au descoperit cel mai mare sistem solar cunoscut

Corina Bezer

Conform unui anunţ făcut de Societatea Astronomică Regală din Marea Britanie, planeta 2MASS J2126-8140, aşa cum a fost denumită de cercetători, formează împreună cu o stea-mamă cel mai mare sistem solar descoperit până acum. Corpul gigant al planetei, compus din gaz, cu o dimensiune de 12 până la 15 ori mai mare decât Jupiter, s-ar afla la aproximativ 1.000 de miliarde de kilometri de stea, orbita ei fiind de 140 de ori mai mare decât cea a planetei Pluto în jurul Soarelui.

Doar câteva astfel de perechi stea-planetă cu o mişcare orbitală atât de vastă au fost descoperite în ultimii ani de oamenii de ştiinţă.

„Am fost surprinşi să descoperim o planetă cu o masă atât de mică atât de îndepărtată de steaua ei”, a declarat dr. Simon Murphy, de la Universitatea Naţională din Australia (ANU).

Acest sistem solar este de aproape trei ori mai mare decât ultima pereche descoperită de stea centrală şi planetă ce o orbitează. 

Sistemul gigant a fost detectat după ce savanţii au examinat stelele tinere şi pe cele pitice din apropierea Pământului. După ce s-a descoperit că steaua şi planeta se aflau la o distanţă similară faţă de Pământ – aproximativ 100 de ani lumină – şi s-a comparat mişcarea în spaţiu a amândurora, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că se mişcă împreună.