Recensământ

BNS recunoaşte greşelile recensământului

Corina Bezer

Dacă ar fi să acorde o notă acestui exerciţiu care se desfăşoară odată la 10 ani, directorul BNS, Vitalie Valcov i-ar acorda nota 7 recensământului din 2014. Asta din cauza mai multor încălcări care au fost depistate pe parcursul recensământului.

„Au fost semnale, da într-adevăr au fost semnale. Atunci lucra o linie verde la care primeam zeci şi zeci de întrebări şi apeluri pe zi. Deoarece am participat atât la recensământul din 2004 şi la acesta din 2014, o notă pur subiectivă a mea personală, atunci a fost efectuat pe nota 8 şi acum pe nota 7. Procesul de organizare a fost defectuos atunci şi mai ales pentru această întârziere”, a declarat Vitalie Valcov, directorul BNS. 

Potrivit lui Vitalie Valcov, recensământul din 2014 este o lecţie care trebuie învăţată, iar cel din 2024 să-i găsească mai pregătiţi.

„Trebuie mai bine selectat personalul, trebuie să avem mai mult timp să îi selectăm şi îi instruim. Nu o zi două, dar două-trei săptămâni. Şi a doua ar fi ca pentru următoarele exerciţii de acest gen să organizăm o campanie publicitară mult mai amplă”, a conchis Vitalie Valcov.

Amintim că rezultatele recensământului din 2014 arată că majoritatea locuitorilor Republicii Moldova consideră că vorbesc limba moldovenească, iar moldoveni se consideră în proporție de 75%. Proporția celor care se consideră români a crescut ușor între 2004 și 2014, ajungând la 7%. Tototdată, 23 la sută din moldoveni spun că limba lor maternă este româna.