Când vor apărea rezultatele sondajului exit-poll
Sondajul, la ieșirea din secțiile de votare va fi organizat de două instituții sociologice la comanda unei companii de consultanță politică. Exit-poll-ul va fi realizat în 67 de secții de votare din municipiul Chișinău, va costa aproximativ 400 de mii de lei și, potrivit organizatorilor, vor fi intervievate aproximativ 7-8 mii de persoane.
Sociologii spun că sondajele vor respecta anonimatul intervievaților.
„Exercițiul ne poate arăta care au fost categoriile socio-demografice care au susținut mai mult sau mai puțin un candidat. Vom ști care au fost preferințele femeilor, vom ști care sunt preferințele tinerilor, ale vârstnicilor, o să știm cum au votat în funcție de limba în care preferă să comunice în familie. Cel mai important, cel puțin din punct de vedere sociologic, vom ști care au fost motivațiile de vot pentru un candidat sau altul”, a declarat directorul companiei sociologice IMAS, Doru Petruți.
„Colectarea datelor urmează să se realizeze pe suport electronic, pe tablete. Datele vor fi transmise online pe server, unde nu are acces nimeni decât două persoane autorizate. Colectarea datelor vor fi realizate de operatori acreditați de către CEC”, a declarat Andrei Luchian, președintele Fondului Opiniei Publice.
Primul exit-poll a fost realizat în Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2005. Ultimul sondaj de acest tip a fost organizat la primul tur de scrutin al alegerilor locale din 2011 în Chișinău.