Orizont protest Parlament

Candu despre situația profesorilor expulzați din Liceul „Orizont”

Ana Maria Madan

La această ședință au fost chemați și reprezentanți de la Ministerul de Externe și a fost audiata informația din partea Ministerului Educației. Trebuie de menționat din start că subiectul este complex și complicat. SIS încă din 1997-1998 supraveghează actele de terorism. În ultimii 4-5 ani 48 de persoane străine sunt supravegheate, au fost deschise dosare penale volume și sute de pagini. 18 au fost declarate persoane indezirabile și 7 au fost expulzate. Nu au nici o legătura cu guvernarea de astăzi din Moldova sau din Turcia. Nu e o noutate că sunt persoane expulzate din țara noastră”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.   

„Cu referire la cele raportate de Ministerul de Externe, au fost organizate proteste în mai multe țări. Nu este un secret pentru nimeni că autoritățile din Republica Moldova au primit solicitări legate de închiderea liceului Orizont. De fiecare dată am răspuns că nici astăzi, nici mâine Liceul „Orizont” nu va fi închis. Atâta timp cât se respectă legislația Republicii Moldova, nu putem vorbi despre sistarea activității acestor licee”, a mai declarat Andrian Candu.Liceul orizon

Unul dintre avocații Liceului Moldo-Turc „Orizont” ne-a spus că a reușit să discute la telefon cu unul dintre avocații care se afla în Turcia. Acesta a apucat să-i spună doar că cei șapte cetățeni turci se află într-un penitenciar dintr-un oraș de lângă Istanbul.  
 
Amintim că în dimineața de 6 septembrie au fost reținute 6 persoane din membrii administrației Liceului ,,Orizont”, după ce și directorul Liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga a fost reținut astăzi-dimineață. Până acum au fost reținuți directorul general adjunct, Hasan Karacaoglu, directorul Riza Dogan, Feridun Tufekci, director filiala Ceadâr-Lunga, Yasin Ozdil, responsabil de relații publice, Mujdat Celebi, director general adjunct și profesorul Huseyin Bayraktar.