cafea

Ce rol joaca culoarea ceștii atunci când bei o cafea

Zina Darii

La studiu au participat 36 de voluntari, care au băut cafea din ceşti cu trei culori diferite – transparente, albe şi albastre. Într-o primă fază, voluntarii trebuia să evalueze intensitatea gustului cafelei băută dintr-o ceaşcă albă şi dintr-una transparentă.

În a doua etapă, s-a constatat că, în ceaşca albă, cafeaua nu este atât de dulce precum în ceştile de altă culoare. Cea mai dulce a fost cafeaua din cana albastră. Potrivit cercetătorilor, oamenii asociază culoarea cafenie cu gustul amar, iar cafeaua într-o ceaşcă albă pare mai maronie.

Astel de teorii în care culorile joacă un rol important și pot modifica gustul alimentelor şi băuturilor nu sânt noi. O cercetare desfăşurată anul trecut a demonstrat că spuma de căpşuni, servită într-o farfurie de culoare albă, este cu 10% mai dulce şi cu 15% mai gustoasă, decât cea servită într-o farfurie de culoare neagră.