retinut

Cetățeni străini, reţinuţi pentru propagandă în favoarea organizaţiilor teroriste internaţionale

Daria Capațîna

Persoanele, cu vârste de 18 şi 46 de ani au fost reţinute în cadrul unui complex de măsuri speciale de investigaţii direcţionate în vederea prevenirii şi combaterii terorismului pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea se aflau în vizorul Serviciului de Informaţii şi Securitate pentru suspiciuni de activităţi de autoradicalizare, precum şi propagare prin intermediul platformelor on-line şi a reţelelor de socializare a mesajelor de susţinere a entităţilor teroriste, publicând sistematic mesaje de justificare publică a terorismului.

 

Astfel, urmare a desfăşurării, concomitent, a percheziţiilor la domiciliile cetăţenilor străini, pe teritoriul mun. Chişinău, procurorii, de comun cu ofiţerii SIS au ridicat documente, materiale de propagandă radicală şi sisteme informatice care demonstrează acţiunile şi intenţiile infracţionale ale acestora. În context, în privința persoanelor vizate au fost pornite cauze penale sub aspectul comiterii infracțiunii prevăzute de art. 279/2 CP al RM “Justificarea publică a terorismului”.

i

 

De menţionat, în cadrul realizării acțiunilor procesual-penale, persoanele reținute au recunoscut integral vinovăția urmând a fi trase la răspundere penală conform prevederilor legislației în vigoare.