...

CNPM, despre 1 iunie – zi liberă: „Angajatorii s-au pomenit ostaticii populismului politic”

Elena Mudrâi

„Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova constată cu regret faptul încălcării procedurilor la adoptarea prezentei Hotărâri, prin absenţa consultărilor şi avizului Guvernului pentru iniţiativa înaintată. Suntem convinşi că la adoptarea unor asemenea amendamente, cu aplicarea procedurilor democratice, se putea ajunge la o formulă inteligentă, agreată de toţi cei asupra cărora se răsfrânge efectul ei”, se spune în document.

Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova subliniază că în dorinţa de a se sincroniza cu decizia Parlamentului, Guvernul aprobă Hotărârea prin care declară 1 iunie drept zi nelucrătoare cu recuperare pentru ziua de 25 iunie, contrar principiului previzibilităţii activităţilor economice.

„S-a introdus o notă de haos în activitatea întreprinderilor, deoarece instituţiile preşcolare imediat au declarat zi liberă fără a avea o bază juridică. Bază juridică trebuie să servească Hotărârea Guvernului publicată în Monitorul oficial până la survenirea evenimentului, lucru imposibil de realizat într-un timp atât de scurt ” ,afirmă confederaţia angajatorilor.

În această ordine de idei, CNPM cere politicienilor şi factorilor de decizie să renunţe la populism şi să aplice rigorile democratice în adoptarea deciziilor în spiritul Acordului de Asociere cu UE.

 Comunicatul CNPM poartă titlul: „Populism derutant cu zâmbet pe buze”, susţinut de precizarea: „Iar, angajatorii s-au pomenit ostaticii populismului politic”.