...

Comisia Electorală Centrală îşi alege astăzi conducerea

Elena Mudrâi

„Şedinţa de alegere a conducerii CEC va fi prezidată de către doi membri ai instituţiei. La şedinţă vor fi înaintate candidaturile pentru cele trei funcţii. Următoarea şedinţă va fi prezidată deja de demnitarii aleşi”, a declarat Andrei Volentir, membru al CEC.

Totodată, noua componență urmează să se pregătească de viitoarele alegeri prezidenţiale, reieşind din modificările operate de Parlament la Codul Electoral.

„Conform modificărilor operate la Codul Electoral, Parlamentul urmează să revină şi asupra Hotărârii prin care a fost stabilită data alegerilor. Hotărârea urmează a fi ajustată la noile prevederi ale Codului Electoral, astfel încât să intre în vigoare de la 30 august”, a specificat Andrei Volentir. 

Potrivit lui, partidele, dar şi candidaţii independenţi îşi vor putea înainta candidaturile prin colectarea semnăturilor de subscripţie. Este necesară subscrierea a cel puţin 15 mii de alegători cu drept de vot pentru a susţine candidatura nominalizată. Campania electorală va demara în ultimele 30 de zile din ziua scrutinului.

 Din componența CEC fac parte Veaceslav Agrigoroaie, Rodica Ciubotaru, Vasile Gafton, Sergiu Gurduza, Maxim Lebedinschi, Iurie Ciocan, Alina Rusu, Andrei Volentir și Vladimir Șarban. Mandatul CEC este pe un termen de cinci ani.