...

Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare nu beneficiază la timp de serviciile necesare

Elena Mudrâi

 Problemele cu care se confruntă copiii rămași fără supraveghere, în urma plecării părinților în străinătate, au fost discutate în cadrul unui un club de presă, organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice. Potrivit Reprezentantului UNICEF în Republica Moldova, Nune Mangasarian, afecțiunea și atenția părinților nu poate fi substituită de beneficiile materiale.

„Copiii menționează multe aspecte pozitive ale plecării părinților peste hotare, cum ar fi faptul că au haine mai bune sau mai mulți bani de cheltuială, dar în același timp ei sunt disperați din cauza lipsei părinților. Fetele, spre exemplu, ajung la o anumită vârstă când au nevoie de sfatul mamei pentru anumite probleme intime, iar mama nu poate fi înlocuită de cineva. Da, copiii beneficiază de un anumit suport de la distanță, însă acesta nu este suficient”, a declarat Nune Mangasarian.

Deși statul încearcă de mai mulți ani să ajute copiii părinții cărora au plecat peste hotare, problema rămâne încă actuală, subliniază șeful programului Protecția Copilului, în cadrul Reprezentanței UNICEF  în Moldova, Barbara Jamar.

„În orice domeniu există spațiu pentru îmbunătățiri și evident niciodată nu vom putea spune că sistemul existent este perfect, cel puțin atâta timp cât mai avem copii care se află în dificultate”, a spus Barbara Jamar.

Un studiu UNICEF arată că unul din cinci copii din Republica Moldova are cel puțin un părinte plecat peste hotare.