haine noi

De ce trebuie neapărat să speli hainele noi

Daria Capațîna

Dacă îți imaginezi că hainele de pe rafturile magazinelor sunt curate, te înșeli! Nu știi niciodată în ce condiții au fost depozitate și transportate înainte de a ajunge la vânzare. Chiar dacă producătorii și vânzătorii au grijă să nu le păteze, hainele sunt adevărate ”aspiratoare” de microbi, bacterii și mucegaiuri. Dacă nu au fost depozitate în spații curate și igienizate, hainele pot fi încărcate de alergeni și pot declanșa iritații, mâncărimi sau boli de piele. Toate hainele noi trebuie spălate înainte de purtare și mai ales hainele care intră în contact direct cu pielea.

Hainele, pline de substanțe toxice

Toate procesele chimice prin care trec materialele textile implică folosirea unor substanțe și vopseluri iritante pentru piele și căile respiratorii, ba chiar cancerigene. Chiar dacă îți cumperi o rochie făcută 100% din in sau mătase, aceasta conține vopseluri pe bază de formaldehide și rășini toxice.

Păduchii sau râia, surprize nefericite

Dr. Belsito avertizează și asupra paraziților, care pot rezista săptămâni întregi ascunși printre haine. ”Am văzut cazuri de infestare cu păduchi pe care pacientul i-a luat probabil probând haine în care se aflau paraziții și ouăle lor. Păduchii sau puricii par să fie atrași mai mult de hainele din fibre naturale, decât de cele din materiale sintetice”. Dermatologul american a atras atenția și asupra îmbolnăvirilor cu râie, boală care este dată de acarieni și se poate transmite foarte ușor prin hainele probate de un individ bolnav. Acarienii pot trăi în cutele hainelor până la 4 zile, fără să se hrănească, până găsesc o gazdă nouă.

Sfatulparintilor.ro