Novă roșie luminoasă

Descoperire inedită făcută la Observatorul Astronomic Bârlad

Corina Bezer

După cum afirmă muzeograful bârlădean Ciprian Vîntdevară, raportat inițial ca o posibilă supernovă cu denumirea PSN J14021678+5426205, corpul ceresc observat de la Bârlad s-a dovedit mai târziu „o novă mai puțin obișnuită, luminoasă roșie, o categorie foarte rară de nove ce se formează în general în urma fuzionării a două stele din secvența principal”.

La un an de la această descoperire, o echipă formată din oameni de știință din Rusia au finalizat de redactat o lucrare științifică, ce explică detaliat natura acestui obiect descoperit la Bârlad. Una din concluzii este că nova roșie luminoasă din galaxia Messier 101 s-a manifestat în parametri extremi: o durată de erupție maximă, o amplitudine a erupției minimă și o luminozitate maximă posibilă pentru acest tip., informează Agerpres.

Descoperire inedită

Se pare că a fost un sistem binar format din două stele gigante, angrenate pe o orbită ce a dus în final la fuzionarea lor. În urma acestui proces a rezultat o stea roșie supergigantă, ceva asemănător cu Betelgeuse din galaxia noastră. Am știut de anul trecut că e o descoperire importantă, dar în urma explicațiilor date de oamenii de știință din Rusia mi-am dat seama că este mai mult decât ceea ce am crezut inițial. Este o descoperire cu un ecou foarte mare în comunitatea internațională. Este o bucurie, o recunoaștere a muncii și pasiunii pentru astronomie, este o premieră la nivelul astronomiei românești, a declarat, pentru AGERPRES, muzeograful Ciprian Vîntdevară.

O telegramă emisă pe 28 ianuarie 2016 confirmă descoperirea făcută la Obsevatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. În numărul 5 al revistei Perseus, care va apărea în luna mai, vor fi publicate mai multe detalii științifice despre importanta descoperire făcută la Bârlad.