De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 11 ore

Penitenciar Lipcani

Deținuții care vorbesc despre condițiile proaste de detenție sunt maltratați.

Corina Bezer

Declarația îi aparține lui Vitalie Czine, președintele organizației neguvernamentale „Genavavita”

Într-o conferință de presă la IPN, Vitalie Czine a afirmat că deținutul Alexandru Răileanu a fost bătut de către escorta Ministerului Justiției în timp ce era transferat de la Penitenciarul nr.2 din Lipcani la Penitenciarul din Bălți. Pentru a scăpa de bătăi, deținutul s-a automutilat cu o lamă, fapt despre care i-a comunicat la telefon soției sale. Medicii de la Bălți au constatat că a fost bătut, iar soția acestuia a depus o plângere la PCCOCS.

Președintele organizației neguvernamentale „Genavavita” a mai spus că Alexandru Răileanu este deținut în condiții degradante. El a rugat Departamentul Instituțiilor Penitenciare să-l transfere de la Bălți la Chișinău.

Reprezentanții Departamentului Instituțiilor Penitenciare au calificat învinuirile lui Czine inacceptabile. Într-un comunicat de presă DIP susține că, în dimineața zilei de 2 aprilie, ca urmare a executării unei încheieri a judecătoriei Briceni, deținutul Alexandru Răileanu a fost transferat la Penitenciarul Bălți. În timpul transportării, acesta s-a automutilat, provocându-și leziuni superficiale. Motivul automutilării a fost refuzul de a fi transferat la Bălți. Imediat a fost solicitată asistența medicală.

Conducerea Departamentului Instituțiilor Penitenciare precizează că, pentru a evita un incident mai grav, colaboratorii au aplicat mijloacele speciale, fapt despre care au informat avocatul poporului și organele procuraturii. La Penitenciarul nr.11 Bălți condamnatul a fost plasat într-o celulă amenajată ce corespunde standardelor de deținere, se menționează în comunicat.