Penitenciar Lipcani

Deținuții care vorbesc despre condițiile proaste de detenție sunt maltratați.

Corina Bezer

Declarația îi aparține lui Vitalie Czine, președintele organizației neguvernamentale „Genavavita”

Într-o conferință de presă la IPN, Vitalie Czine a afirmat că deținutul Alexandru Răileanu a fost bătut de către escorta Ministerului Justiției în timp ce era transferat de la Penitenciarul nr.2 din Lipcani la Penitenciarul din Bălți. Pentru a scăpa de bătăi, deținutul s-a automutilat cu o lamă, fapt despre care i-a comunicat la telefon soției sale. Medicii de la Bălți au constatat că a fost bătut, iar soția acestuia a depus o plângere la PCCOCS.

Președintele organizației neguvernamentale „Genavavita” a mai spus că Alexandru Răileanu este deținut în condiții degradante. El a rugat Departamentul Instituțiilor Penitenciare să-l transfere de la Bălți la Chișinău.

Reprezentanții Departamentului Instituțiilor Penitenciare au calificat învinuirile lui Czine inacceptabile. Într-un comunicat de presă DIP susține că, în dimineața zilei de 2 aprilie, ca urmare a executării unei încheieri a judecătoriei Briceni, deținutul Alexandru Răileanu a fost transferat la Penitenciarul Bălți. În timpul transportării, acesta s-a automutilat, provocându-și leziuni superficiale. Motivul automutilării a fost refuzul de a fi transferat la Bălți. Imediat a fost solicitată asistența medicală.

Conducerea Departamentului Instituțiilor Penitenciare precizează că, pentru a evita un incident mai grav, colaboratorii au aplicat mijloacele speciale, fapt despre care au informat avocatul poporului și organele procuraturii. La Penitenciarul nr.11 Bălți condamnatul a fost plasat într-o celulă amenajată ce corespunde standardelor de deținere, se menționează în comunicat.