Potrivit liderului Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, în dosar figurează un singur martor. Este vorba de activista civică Maria Olari, cunoscută în spațiul public pentru dosarele deschise pe numele ei, la comanda statului. Deseori, aceasta filmează casele și automobilele de lux ale mai multor demnitari, iar pentru acest lucru, spune ea, este persecutată. Vlad Bilețchi spune că Maria Olari ar fi fost șantajată să depună mărturie împotriva unioniștilor prezenți la ceremonia de întâmpinare a convoiului cu ajutoare românești.
„Aceasta este singura explicație de ce activista Maria Olari, care până acum, se războia cu sistemul, face acum mărturii în favoarea statului. Mai mult, din conținutul textului scris de Maria Olari, se poate observa că acesta a fost scris la dictarea unui polițist. Mai multe pasaje relevă acest lucru”, a declarat unionistul Vlad Bilețchi.
În același timp, ținem să vă informăm că Biroul Asociat de Avocați „Panțîru și Partenerii” și-a arătat disponibilitatea de a reprezenta gratuit în instanță toți unioniștii care vor fi sancționați de stat.
„Așa cum în toată perioada stării de urgență, dar și după aceea, „oamenii legii” au aplicat amenzi în stânga și-n dreapta, de multe ori fără a respecta drepturile și libertățile fundamentale ale omului, încălcând prevederile legii, Biroul Asociat de Avocați „Panțîru și Partenerii” își reconfirmă deschiderea pentru a-i ajuta să-și caute dreptatea. În acest context, BAA „Panțîru și Partenerii” anunță că este gata să acorde asistență juridică gratuită participanților la ceremonia de prezentare a ajutorului umanitar, atât de necesar pentru populația R.Moldova. Vă îndemnăm să ne expediați un mesaj pe pagina de facebook a Biroului”, se arată într-un mesaj pe pagina de facebook a Biroului.
Menționăm că atât Vlad Bilețchi, cât și Dorin Chirtoacă, au fost amendați cu 22 500 de lei pentru că au participat la ceremonia de întâmpinare a convoiului de ajutoare româneștii. Unioniștii contestă amenda în instanța de judecată și vor sesiza misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, dar și Consiliul Național pentru Combaterea și Prevenirea Discriminării.
Amintim că la data de 7 mai, 20 de camioane pline cu ajutor umanitar din partea României au ajuns în R. Moldova, însă nu în Piața Marii Adunări Naționale, ci sub podul din cartierul Telecentru, pe șoseaua Hîncești. Atunci, mai multe persoane, au întâmpinat ajutoarele atât la punctul de trecere a frontierei, cât și în cadrul ceremoniei de întâmpinare a convoiului. Cu drapele tricolore, oamenii au dorit astfel să-și manifeste recunoștința pentru sprijinul considerabil al statului român în lupta cu pandemia COVID-19.