Peisaje

(EDITORIAL) Vezi aici care este cea mai frumoasă ȚARĂ din lume! – partea 1-

Corina Bezer

CarsRoute a realizat un top al celor mai frumoase drumuri din lume, in functie de cat de provocatoare sunt (fapt stabilit de numarul si dificultatea virajelor), de cat de complicat este traseul, de liniile de viteza, de traficul redus si, nu in ultimul rand, de peisajele care iti taie respiratia.

Topul 15 este condus de Transfagarasan! Asta dupa ce vestita emisiune de masini Top Gear numea drumul din țara noastra drept „cel mai bun din lume”:”Bulevardul Caraptilor”, care leaga Curtea de Arges de Sibiu, prin creierii muntilor, a fost inaugurat acum 40 de ani. 

Transfagarasan

Cei 90 de kilometri ai acestui drum traverseaza zonele cele mai inalte ale Carpatilor Meridionali, fiind situat la cea mai mare altitudine din tara noastra, dupa TransAlpina. Lacul si Cascada Balea, Lacul si Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul si Lacul Capra sunt locurile de reper de pe parcursul drumului. Transfăgărășanul se poate vizita gratuit, cu două nopți de cazare și o masă pe zi oferite de organizatori, în tururile campaniei CUNOAȘTE-ȚI ȚARA pentru grupuri de minim 20 de basarabeni, în luna august.

Salina Slănic, din staţiunea cu acelaşi nume din Prahova, deţine câteva superlative speciale: este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavată fiind de 2,9 milioane de metri cubi, şi deţine cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape total de radiaţii şi poluare.

Slănic Moldova

Condiţiile din mină creează premisele pentru cel mai pur aer de pe planetă, din care lipsesc aproape total radiaţiile şi poluarea. Institutul Naţional de Fizică şi Energie Nucleară efectuează frecvent în salină teste şi măsurători, iar salina este în cărţi pentru amenajarea unui centru studii cosmice european. Parcurgerea la pas a salinei durează aproximativ două ore, timp în care vă puteţi bucura şi de beneficiile mediului salin. Cea mai spectaculoasă cameră a salinei este Sala Genezei, în care se află busturile în sare ale lui Traian, Decebal şi Burebista precum şi scuplturi cu elemente specifice poporului daco-roman. În salină mai există un basorelief al lui Mihai Viteazul, precum şi un bust al lui Mihai Eminescu. Peste 150.000 de persoane coboară anual în Salina Slănic, majoritatea din străinătate. Foarte puțini moldoveni o cunosc și o vizitează, deși este din Țara lor. Salina Slănic se poate vizita gratuit, cu două nopți de cazare și o masă pe zi oferite de organizatori, în tururile campaniei CUNOAȘTE-ȚI ȚARA pentru grupuri de minim 20 de basarabeni, în luna august.

Casa Poporului (Palatul Parlamentului) din București, construită în anii ’80, Chand Baori, Fortăreaţa Kumbhalgarh și templul Airavatesvara din India, Choquequirao din Peru sau Stari Most din Bosnia şi Herţegovina, figurează pe lista celor mai uimitoare clădiri din lume mai puțin cunoscute, realizată de un renumit site de arhitectură, care amintește că ar putea fi, încă, și cea mai grea clădire de pe mapamond.

Casa Poporului

Ce îi conferă unei clădiri renume mondial? Răspunsul este, cel mai probabil, o combinație de măreție, mărime și importanță istorică. Dar este departe de a fi o știință exactă și multe dintre repere arhitecturale cele mai impresionante din lume sunt, prin urmare, mai puțin cunoscut în afara propriilor locații, consemnează archdaily.com, care notează în lista celor mai uimitoare clădiri din lume mai puțin cunoscute și Palatul Parlamentului din București.

„Palatul Parlamentului din Bucureşti este o clădire uimitoare. Construită de fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu, Casa Poporului ocupă locul al doilea în topul celor mai mari clădiri din lume (depășită doar de clădirea Pentagonului din Statele Unite ale Americii și recentul inaugurat Century Centrul Global de la Chengdu). Suficient de mare pentru a găzdui parlamentul României, clădirea dispune de spații și pentru parlamentarii Moldovei. Construită în stilul neoclasic dintr-un milion de metri cubi de marmură, ar putea fi, încă, și cea mai grea clădire din lume”, scrie sursa citată.

Casa Poporului se poate vizita gratuit, cu două nopți de cazare și o masă pe zi oferite de organizatori, în tururile campaniei CUNOAȘTE-ȚI ȚARA pentru grupuri de minim 20 de basarabeni, în luna august.

Cei care doresc să vadă măcar o dată în viață să vadă locațiile respective pot alege să o facă cu transportul propriu sau pot să se înscrie la autocarele special pregătite. Înscrierile se fac la numerele de telefon 069111093, 079992298, 079992292, 079992242.

Autor: George Simion, Președinte Acțiunea 2012