jurnalistă

Elena Robu: „Informația veridică este la fel de necesară ca și pâinea”

Corina Bezer

​​​​​​– Fiind jurnalistă și având oportunitatea să vă exprimați liber în presă, care au fost motivele ce v-au determinat să creați un blog?

Am decis să lansez propriul blog în ianuarie 2016 din necesitatea oamenilor de a fi informați și de a fi ajutați cum să se informeze corect. Este adevărat că am avut întotdeauna oportunitatea să mă exprim liber în calitate de jurnalistă, de realizatoare a mai multor talk-show-uri pe teme social-politice, insă, prin intermediul blogului, le cultiv oamenilor capacitatea de a face analiză, de a discerne adevărul de minciună din presa autohtonă dar și cea internațională. Cu cât mai multe surse de informare corecte, cu atât mai bine pentru cetățeni, pentru public și în consecință pentru societate și țară.

blog

– Care este rolul blogului pentru dumnevoastră?

Prin intermediul blogului meu, comunic cu oamenii, atât cei de acasă cât și cei plecați peste hotare. Mi-am propus să fiu o punte de legătură între ei, iată de ce am creat pe blog două rubrici dedicate diasporei: Vocea diasporei și Jurnal de emigrant. Mi-am propus să le cultiv oamenilor dorința de a fi puternici prin informație, de a dezvolta o gândire critică, o analiză profundă a evenimentelor care se întâmplă în jurul lor și de a-i determina să își ceară drepturile care le sunt garantate prin Constituția țării. Îmi doresc să avem cetățeni cu spirit civic ai acestei țări, nu o simplă turmă care poate fi ușor manipulată și direcționată acolo unde le convine politicienilor.

– Ce oportunități are un jurnalist în blogosferă și nu le are în activitatea ce o execută la o instituție mediatică?

Prin intermediul blogului său, un jurnalist își poate alege tematica, stilul de abordare a evenimentelor și se poate exprima liber, atât cât îi permite cenzura interioară. Dar în cazul jurnaliștilor care execută comenzi politice, nu cred că blogul este cea mai bună soluție pentru a-și exprima liber gândurile, pentru că nici măcar pe blogul său, un asemenea jurnalist nu poate fi liber. Frica din interior nu îi permite să fie liber și corect față de publicul pentru care lucrează.

– Ce subiecte împărtășiți cu publicul cel mai des?

Scriu pe diverse teme, pentru că știu cât vid de informație obiectivă este în R. Moldova. Așa că, orice plus de informație este utilă publicului. Mă axez în special pe subiectele care influențează viața de zi cu zi a oamenilor. Le vorbesc despre pensiile și salariile mizere cu care sunt remunerați de către stat, le împărtășesc experiențele dureroase de viață ale conaționalilor noștri din străinătate pe care sărăcia i-a alungat de acasă, le explic anumite fenomene politice care se întâmplă pentru a putea face o alegere corectă în alegeri.

– Cum va influențat blogging-ul cariera de jurnalistă?

Blogging-ul și cariera de jurnalistă s-au îmbinat armonios în viața mea. Am fost câștigătoare în topul ”Zece jurnaliști ai anului” în 2011 pe când realizam talk-show-ul de seară la televiziunea publică Moldova 1, iar anul trecut blogul meu a fost desemnat ”Cel mai bun blog al anului”. Sunt două aprecieri valoroase pentru mine, pentru că vin din partea unor insituții media care promovează jurnalismul independent, corect și echidistant precum: Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei.

bloggeriță

– Câte vizualizări acumulează articolele pe blog?

La doi ani de la lansare, blogul meu www.elenarobu.md are în medie vizualizări zilnice mai multe decât unele portaluri de știri din R. Moldova, dovadă că oamenii sunt interesați să se informeze corect. Am avut articole care au acumulat peste 15 mii de vizualizări într-o singură zi.

– Reprezintă activitatea ce o realizați pe blog o sursă de venit?

Din păcate, oamenii din R. Moldova nu sunt obișnuiți să contribuie financiar în susținerea libertății de exprimare. Este un moment la care avem încă mult de lucru. Vreau să vă spun că de când sunt plecată din țară, iar întreaga mea activitate este direcționată pe blog, nu am fost remunerată nici cu un bănuț pentru toate articolele pe care le scriu. Totul este muncă de voluntariat. Acum cea mai mare sursă de venit o reprezintă site-urile care difuzează minciuni, știri false sau care abordează teme lejere, de divertisment. Blogurile care prezintă informație veridică, corectă, profundă nu au foarte multe vizualizări și în consecință nici bani. Dar informația veridică este la fel de necesară ca și pâinea, ori nimeni astăzi nu îți oferă pâine gratuit, noi însă oferim informația la care lucrăm zile în șir absolut gratuit. Ar fi un moment de gândit pentru consumatorii de informație.

Reporter- Stagiar: Alina Anghel