...

Elevii din Republica Moldova s-au întors acasă cu medalii obținute la Olimpiada Internaţională de Fizică

Elena Mudrâi

 Potrivit consultantului principal al Direcției învățământ preuniversitar a Ministerului Educației, Victor Păgînu, tinerii și-au demonstrat cunoștințele teoretice și abilitățile practice în diverse domenii ale fizicii clasice și moderne. Ca rezultat, Gleb Vizitiv, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic ”Orizont” din Durlești, a obținut medalia de argint, iar colegul său, Laurențiu Calancea, a obținut medalia de bronz. Mențiunea de onoare i-a revenit lui Eugeniu Dimitriu, elev în clasa a XI-a la același liceu.

”Gleb Vizitiv a luat parte și la edițiile anterioare ale Olimpiadei Internaţionale de Fizică, cucerind două medalii de bronz. Observăm că anul curent el și-a îmbunătățit performanța.  Tinerii sunt motivați să participe la asemenea concursuri prestigioase, deoarece ele le oferă posibilitatea de a studia la unele dintre cele mai renumite universități. Și Gleb Vizitiv , și Laurențiu Calancea au fost deja admiși la universități de peste hotare”, a precizat Victor Păgînu.

 Echipa națională a fost formată din 5 elevi şi 2 profesori. Republica Moldova participă la Olimpiada Internaţională de Fizică începând cu anul 1995.

Competiția s-a desfășurat în perioada 10-17 iulie 2016, în orașul Zurich, Elveția, reunind circa 400 de participanți din 89 de ţări.