energie regenerabilă

Energia regenerabilă din Moldova, pe cale de dezvoltare! Mai multe localități din Moldova vor beneficia de proiecte finanțate de UE

Corina Bezer

Beneficiarii direcți ai acestor granturi vor fi primăriile Cantemir, Călărași și Feștelița, care au semnat Pactul primarilor. Înainte de a deveni câștigători, reprezentanţii autorităţilor locale au trebuit să respecte mai multe condiții, printre care şi contribuţia de cel puţin 20 la sută din suma totală a proiectului. Mai mult, instituţiile care urmează să fie construite sau renovate trebuie să fie proprietăţi publice. 

„Dezvoltarea eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie este unul din aspectele esențiale ale dezvoltării economiei durabile. UE este convinsă că autoritățile locale joacă un rol decisiv în acest proces”, a declarat șeful Delegației UE în Moldova, Peter Michalko.

 Astfel, în orașul Călărași vor fi iluminați peste 21 de km, reabilitate 4 clădiri ai instituțiilor de învățământ la cele mai înalte standarde de eficiență energetică în Cantemir și instalarea unui parc solar, a sistemelor de încălzire pe biomasă și panourilor solare în Feștelița.

Locatarii se arată mulțumiți de proiectele ce urmeaza să fie întreprinse în localitatea lor.
„Consider că este un pas imens, nu mă așteptam ca în Moldova să avem parte de așa schimbări. Cel mai mult în acest proiect apreciez că localitatea va fi iluminată, o mare parte din ea, chiar avem nevoie de asta”, a spus Natalia, locuitoarea orașului Călărași.

Programul ”Pactul primarilor” are un buget total de 2,2 milioane de euro și este prezent în Republica Moldova încă din anul 2014.

Autor: Rossiana Vasiloi, reporter – stagiar