dd

Eroii români, comemoraţi la Cimitirul Eroilor din Chişinău

Corina Bezer

Atașatul militar al României în Republica Moldova, colonelul Cristi Ladaniuc, a spus că „în acest an România marchează 75 de ani de când ultima parte din teritoriul României, nordul Transilvaniei, pierdut la 30 august 1940, în urma dictatului de la Viena, a fost eliberat de Armata Română”. Potrivit colonelului, evenimentul vine să onoreze memoria ostași români care au crezut în victorie și și-au dat viața pe câmpul de luptă pentru eliberarea teritoriului național. „Efortul și sacrificiul suprem al eroilor care își dorm somnul de veci în acest loc nu va fi niciodată uitat, iar memoria lor va fi cinstită mereu”, a spus Cristi Ladaniuc.

ff

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a spus că ziua de 25 octombrie este sărbătorită „pentru a mulțumi soldaților pentru sacrificiul adus de-a lungul anilor pentru devenirea României ca stat independent și suveran, membru respectat al comunității internaționale”. Ambasadorul spune că această zi este și „pentru a vărsa o lacrimă de recunoștință în cimitirul unde își dorm somnul de veci soldați români, ruși, austrieci, francezi, cehi, polonezi, care și-au pus dragostea de țară deasupra propililor vieți”.

f

Ceremonialul religios a fost săvârșit de către un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor. „Întotdeauna ne adunăm în locul acesta ca să-i cinstim pe acești viteji care au căzut pe câmpul de luptă. Ei au căzut ca să ne aducă nouă libertate și o viață mai bună”, a spus Înalt Prea Sfințitul Petru.

„Am reușit să evacuăm 28 de mașini de mare tonaj de pământ, am întărit albia ca pământul să nu se mai lase cu greutate peste gard. Gardul a fost reclădit și returnat din beton armat. Însă, colegii noștri care trebuiau să participe la lucrările de reparație au depus o plângere penală pentru că noi nu am fi reparat după schița originală, deși o astfel de schiță nu exisă”, a afirmat președintele Asociației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi.

dd
Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost amenajat în perioada interbelică pentru a adăposti osemintele militarilor români, ruși austrieci, francezi, polonezi, căzuți în primul război mondial. După anul 1941, aici au fost amenajate mormintele pentru militari români căzuți în al doilea război mondial. Cimitirul a funcționat până în anul 1959. De atunci, cimitirul a ajuns în paragină, în prezent se mai păstrează doar construcția monumentală de la intrare și fundația capelei.