dd

Expoziția „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari”, în premieră la Chișinău

Corina Bezer

După Braşov, Iaşi şi Galaţi, Muzeul Naţional Cotroceni îşi propune să itinereze această expoziţie şi în afara ţării. În mod simbolic, periplul internaţional al expoziţiei  „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari” debutează la Chişinău, în contextul celebrării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Prin intermediul acestei expoziții, Muzeul Naţional Cotroceni evidențiază rolul Familiei Regale a României în desăvârșirea unității naționale a statului român.

Pe lângă fotografii care îi înfățișează pe Regele Ferdinand și Regina Maria pe frontul Marelui Război, publicul va putea vedea și imagini inedite, din patrimoniul MNC, surprinse la întoarcerea suvernarilor în București, în perioada tratativelor de pace sau la ceremonia de încoronarea de la Alba Iulia din 1922.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 23 martie – 14 aprilie 2018, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

dd

Totodată, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Drept a Universității București, Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei,  Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, organizează, în perioada  22 şi 24 martie 2018, Conferinţa științifică internaţională, consacrată Centenarului Marii Uniri cu genericul „Revenirea Basarabiei în spațiul juridic românesc”. 

La conferință sunt invitați circa 50 de oameni de știință din centrele academice și universitare din Republica Moldova, România, Ucraina și din alte țări.

ff