Facebook

Facebook împlineşte astăzi 12 ani. Istoria celei mai mari reţele de socializare

Corina Bezer

Cu 12 ani în urmă, Mark Zuckerberg studia atunci psihologia la Universitatea Harvard și împreună cu trei colegi, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz și Chris Hughes, a creat o rețea prin care studenții acestei Universități să poată comunica. 

Zuckerberg mai dezvoltase înainte și alte rețele sociale: Coursematch, cu ajutorul căreia utilizatorii puteau vedea ce studii au absolvit prietenii lor, sau Facemash, o rețea unde oamenii putea vota nivelul de atractivitate a altor persoane. Multe persoane consideră că de fapt Facebook este o altă variantă a Facemash, rețeaua din care o persoană putea compara doi studenți și să voteze care este mai atractiv.

Pentru a crea Facemash, Mark Zuckerberg a spart serverul Universității Hardvard și a copiat toate fotografiile studenților pentru legitimații. Fashmash a fost lansată pe 28 octombrie 2003, dar a fost închisă după puține zile de către conducerea Harvard.

Mark Zuckerberg

După 24 de ore de la lansarea Facebook, 1.200 de studenți Harvard aveau cont, iar după o lună mai mult de jumătate din cei care studiau la această Universitate aveau profiluri pe site-ul de socializare. Nu după mult timp, rețeaua s-a extins și la alte universități din Boston, iar după o perioadă toate universitățile americane erau conectate la Facebook.

În august 2005, domeniul Facebook.com a fost cumpărat cu 200.000 de dolari, iar din luna septembrie și elevii de liceu puteau să își creeze conturi pe rețeaua de socializare.

În următoarele luni, Facebook a ajuns și la universitățile din Marea Britanie, iar din anul 2006, rețeaua de socializare s-a extins dincolo de instituțiile de învățământ, orice persoană care deținea un cont de e-mail putând să își creeze un profil.

Imediat, atât Google, cât și Yahoo și-au arătat interesul în achiziționarea Facebook. Prețul vehiculat la acea vreme era de aproximativ 2 miliarde dolari, însă Mark Zuckerberg a refuzat ambele oferte.

În 2007, site-ul a continuat să se dezvolte: au fost introduse noi aplicații și o nouă modalitate de a face publicitate. Atunci, rețeaua de socializare a anunțat că numărul membrilor a depășit 30 de milioane, devenind astfel cea mai mare rețea socială din lume care pune accent pe educație.

Tot în același an, rețeaua a început să aibă ca utilizatori persoane cunoscute: politicieni, actori, cântăreți și chiar programatori celebri, precum creatorul Wikipedia.

Acum, după 12 ani de la lansare, Facebook are peste 1,5 miliarde de utilizatori activi, 205 miliarde de conexiuni între prieteni și aproape  950 milioane de persoane care utilizează rețeaua de pe dispozitive mobile.

În cei 12 ani, au fost postat 400 de miliarde de poze, iar utilizatorii au dat în medie peste 6 miliarde de like-uri zilnic.