..

Festivalul Municipal de Teatru „OSTENDE” se declară oficial deschis

Daria Capațîna

Evenimentul de deschidere a fost unul organizat la un nivel înalt și plin de căldură sufletească. Rând pe rând au luat cuvântul membrii echipei organizatorice, membrii trupelor participante, unii sponsori și invitați speciali precum Vladimir Cobasnean.

Distinsul actor a menționat : „Tot timpul am colaborat cu tinerii. Salut acest festival, organizarea acestuia este o idee extraordinară, pentru că printre tinerii aceștia, care învață la școli cu diferite profiluri, sunt talente foarte frumoase, care trebuiesc descoperite, evidențiate, dezvoltate și apreciate. Astfel le putem sugera o idee și poate își fac studiile în domeniul artei”

„„

În urma preselecțiilor realizate de un juriu obiectiv, format din organizatori, au fost alese următoarele trupe teatrale :

1.      ”Ghioceii” ;

2.      ”Fără Nume”;

3.      ”Art Boulevard”;

4.      ”ABC-ul”;

5.      ”Trupa Teatrului Dramatic USM”;

6.      ”Trupa Liceului Teoretic Mihai Eminescu”.

„„

Pe parcursul celor 6 zile de desfășurare a Festivalului, două zile vor fi dedicate atelierelor de lucru cu patru actori profesioniști, se va organiza plecarea la teatrul Satiricus pentru vizionarea spectacolelor, iar celelalte două zile vor fi dedicate prezentărilor pieselor pregătite. Festivalul Municipal de Teatru ”OSTENDE” se va încheia cu festivitatea de premiere.

Festivalul va avea două locații: atelierele de lucru de la Casa de Cultură USM, iar piesele de teatru vor fi jucate la Casa Actorului a Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM). Intrarea este gratuită!

Reamintim că astăzi a fost ziua de deschidere a festivalului, iar următoarele două zile vor fi dedicate atelierelor de lucru cu 3 actori profesioniști:

1.      Valentin Munteanu – actor Teatru de Revistă ,,GINTA LATINĂ”

2.      Vitalie Jacota – actor Teatru de Revistă ,,GINTA LATINĂ”

3.      Roman Liuba – absolventă Facultatea de Arte Dramatice, actriță la Teatrul ,,Eugen Ionesco”.

În cadrul atelierelor, membrii trupelor vor fi repartizați în trei echipe diferite, pentru ca aceștia să reușească să se cunoască reciproc.

Mai mult decât atât, sunt prevăzute și premii  pentru cei care se vor implica activ. Juriul Festivalului este format din personalități de artă și cultură (actori, cântăreți, regizori) din mun. Chișinău și din reprezentanți ai organizatorilor.

Premiile acordate sunt :

·         Premiu pentru cel mai bun spectacol- Locul I și II ;

·         Premiul pentru rolul principal și secundar (feminin și masculin) ;

·         Marele Trofeu al Festivalului ”OSTENDE”-ediția I.

·         Premiul Mare -1500 lei ;

·         Premiul I -1000 lei ;

·         Premiul II – 500 lei.

Petru Grecu, Președinte al  Consiliului Municipal de Tineret din Chișinău, a declarat pentru Liber TV: „Pentru noi, festivalul ”OSTENDE”este foarte important și prin intermediul acestuia, în primul rând, ne dorim promovarea culturii și fortificarea implicării tinerilor în cadrul cetățeniei active. Festivalul este la prima ediție, dar se bucură de un mare succes. Tinerii sunt entuziasmați, au aplicat mai multe trupe, dar din păcate, au trecut de etapa preselecțiilor doar 6 trupe, pentru că acest fapt este prevăzut de regulamentul ”OSTENDE” . Pe viitor, vom mări rata participării și vor participa mai mulți. ”

„„

Oprea Adriana, 17 ani, membră a Consiliului Municipal de Tineret din Chișinău a ținut să menționeze: „Denumirea de „OSTENDE” vine din latină, care este o limbă mai romantică, mai enigmatică a talentelor, și înseamnă spectacol. Ideea festivalului am împrumutat-o de la frații noștri de peste Prut.  Ne-am propus să identificăm tinerii care doresc să-și promoveze talentele în domeniul teatral. Grupul țintă sunt tinerii amatori de teatru, care au o trupă, dar nu pot să-și arate talentul și abilitățile actoricești, să evolueze undeva. Astfel, printr-un asemenea festival ne-am propus rezolvarea acestei mici probleme.”

Am discutat și cu câțiva membri ai trupelor participante. Plini de entuziasm, aceștia ne-au vorbit depre motivația lor de a participa la festival și despre așteptările pe care le au.

Marin Lupanciuc, 18 ani, membru al trupei ”Ghioceii”, elev al Liceului Teoretic cu profil real ”Mihai Marinciuc”  din raionul Hâncești, satul Mingir, ne-a povestit: „M-a motivat să vin la acest festival faptul că am fost invitați cu toată trupa și este o onoare foarte mare să fim singurii dintr-o altă localitate. Vom da tot ce avem mai bun în noi. Mi-am dorit foarte mult să particip și eu, chiar am rugat să mi se acorde și un rol, fiindcă după ce finalizez studiile liceale am în plan să merg peste hotare și să îmi fac studiile în domeniul artei. Cred că acest festival îmi va da o experiență foarte bogată”

Roșca Nicoleta, 16 ani, membră a colectivului ”ABC-ul” al Liceulul Teoretic „Mihail Berezovschi” cu profil de arte, ne-a mărturisit: „Suntem 11 membri în trupă și suntem foarte bucuroși că putem participa și acumula experiență, putem să ne afirmăm talentele și să colaborăm cu alte colective care ne vor surprinde cu talentele lor. Suntem dornici de noi experiențe prin care să putem căpăta noi cunoștințe, noi tehnici pentru a putea pune în practică și cunoștințele pe care le-am dobândit zi de zi la școală. Pentru noi este important să ne afirmăm și să căpătăm cunoștințe de la training-urile și atelierele de lucru din program. Ca și oricine, suntem ambițioși și sperăm să avem succe și să obținem premiul mare”

Liber TV le dorește atât participanților la festival, cât și organizatorilor succes și să le fie cu bun augur!