Tumoare la creier

Fetiţă diagnosticată cu tumoare pe creier salvată de la moarte

Corina Bezer

În cadrul acesteia, au fost utilizate toate echipamentele performante disponibile în blocul nou de operații al SCR. În premieră, a fost aplicat un nou protocol de neuronavigație, care presupune identificarea structurilor importante ale creierului după repere osoase rigide, implantate în oasele craniului intraoperator, cu o precizie record de 0,1 mm, informează e-medicina.md.

Tumoarea era difuză (împrăștiată), fără contur clar și se extindea asupra unor porțiuni ale creierului, responsabile de mișcarea mâinilor și picioarelor. În cazul unor erori tehnice, umane sau imprecizie, pacienta risca să rămână paralizată de ambele mâini și picioare. Astfel, echipa de chirurgi și anesteziologi au avut o dilemă greu de rezolvat. Pe de o parte, trebuiau să înlăture în totalitate tumoarea pentru a salva viața fetiței, pe de alta aceasta era înconjurată de creier funcțional, ce trebuia păstrat cu orice preț”, a declarat profesorul Aurel Bodiu, profesorul care a condus echipa de neurochirurgi. 

Totuși, copila va urma un tratament de chimioterapie si radioterapie în Germania.

Anual, în cadrul Clinicii Neurochirurgie a SCR sunt efectuate până la 60 de intervenții chirurgicale de îndepărtare a tumorilor cerebrale cu un grad înalt de dificultate.