...

Folclorul autentic moldovenesc este laureat la un festival internaţional

Elena Mudrâi

Republica Moldova a fost reprezentată de 3 colective, „Moldovița”, „Cireșarii” și „Comoara”, toate trei colective folclorice sunt fondate şi conduse de Antip Ţarălungă, coregraf şi conducător artistic, şi activează în Chişinău.

Colectivele din Moldova s-au învrednicit cu diplome de Laureat al celui de-al VI-a Festival Internaţional de tineret „Svejii Veter” care s-a desfăşurat în raionul Belgorod Dnestrivsk, regiunea Odesa, Ucraina. Concertul de încheiere a avut loc pe scena de pe litoralul localităţii Zatoka.

 Fiecare ansamblu de dans din Moldova are repertoriul său divers de folclor autentic, iar categoriile de vârstă ale dansatorilor sunt diferite. Ansamblul „Cireșarii” este format din adolescenţi, „Comoara” — din adolescenţi şi maturi, iar „Moldoviţa” din copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani.

Ansamblul „Moldoviţa” îşi are începuturile în anul 1981, fiind fondat în cadrul uzinei „Tehizdelii” şi, dacă atunci colectivul era format din muncitorii uzinei, actualmente aceştia sunt copiii din clasele primare. Repertoriul corespunde vârstei lor, iar cele mai însemnate dansuri din repertoriu sunt „Alunul”, „Trei lemne”, „Arnăutul”, „Lanţul” şi altele.

Ansamblul „Cireşarii” a fost fondat în anii 1990 în cadrul Colegiului Financiar Bancar, iar dansatorii acestui colectiv sunt elevii colegiului. Repertoriul este alcătuit din dansuri scenice, la baza cărora stă folclorul autentic coreografic.

Ansamblul „Comoara” a fost fondat în 1989, este unul dintre puţinele ansambluri de muzică, cântec şi dans din Moldova care păstrează în repertoriul său autenticitatea iniţială, dansurile folclorice culese din diferite localităţi ale Moldovei. 

„Dincolo de toate problemele de ordin financiar, cetăţenii Republicii Moldova au cu ce se mândri, deoarece prezenţa a fost foarte reuşită”, a comunicat Antip Ţarălungă.

 Pentru membrii colectivelor de dans, vara nu se încheie cu această participare. Ei au primit invitaţii de a lua parte la Festivalul Internaţional de Folclor din Sergheievca, regiunea Odessa, în perioada 1-8 august, şi la un alt Festival de dans care se va desfăşura în localitatea Kranevo din Bulgaria, la sfârşitul lunii august. Cu toate acestea, există riscul ca Moldova să nu fie reprezentată la aceste evenimente din cauza lipsei de finanţare.