(FOTO) Câștig total în dosarele protestelor după alegerile prezidențiale
Potrivit unionistului, şedinţele de judecată au durat peste 1 an, ceea ce demonstrează un atentat la libertatea de exprimare şi la dreptul de a protesta. Astfel, primul dosar care a fost câştigat a fost cel în care liderul „UNIREA – ODIP” era acuzat că ar fi blocat intenţionat strada Vasile Alecsandri în timpul manifestaţiei. “Cel de-al doilea dosar, ce ține de desfăşurarea întrunirii, a durat cel mai mult. După ce am avut câştig de cauză la Judecătoria Chişinău, dosarul a fost contestat de acuzatorul de stat la Curtea de Apel. Ulterior, Curtea de Apel a trimis spre rejudecare cazul. Revenind la prima instanţă, am primit din nou câştig de cauză”, a declarat liderul “UNIREA – ODIP”, Vlad Bileţchi.
Astfel, Asociația „UNIREA – ODIP” consideră că dosarele au fost intentate în mod fraudulos, fără o bază juridică şi cu scopul de a intimida şi persecuta membrii pentru protestele care au avut un ecou puternic în lumea întreagă.
Liderul protestelor din noiembrie 2016 mai spune că este dezamăgit de felul cum autorităţile au tratat acest caz, întrucât timp de un an a fost purtat în zadar prin instanţe. „Este o victorie pentru noi, dar în acelaşi timp şi o demonstrare a faptului că avem o justiţie selectivă, care acţionează doar atunci când devii incomod pentru sistem. În noiembrie 2016, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva alegerilor fraudate şi împotriva lui Igor Dodon. Mai multe portaluri de ştiri, ziare, radiouri şi televiziuni au mediatizat pe plan international protestul din Chişinău. Ne-am exprimat nemulţumirea şi dezacordul, iar pentru asta au hotărât să ne judece şi să ne amendeze”, a mai precizat Bileţchi.
Liderul „UNIREA – ODIP” mai declară: „Din păcate, sistemul mass-media şi propaganda rusească au jucat un rol de demonizare a tot ce înseamnă mişcarea protestatară, cu scopul de a o anihila şi de a o înăbuşi. Oamenii simpli nu ştiau ce să creadă şi ce să facă în contextul în care mai multe surse media indicau că protestul este ilegal, că manifestanţii sunt plătiţi, iar organizatorii sunt „fascişti” şi oamenii din stradă vor fi „sfâşiaţi”. Exact aceste calificative au fost utilizate meschin de către unele surse media ruseşti din Republica Moldova! S-au grăbit să ne condamne şi să ne declare public – infractori, ilegalişti şi criminali, asta deşi ne-am apărat demnitatea şi nevinovăţia în instanța de judecată, şi am obţinut câştig de cauză în MOD DEFINITIV şi IREVOCABIL”.
Asociația „UNIREA – Onoare, Demnitate și Patrie” este o organizație apolitică, non-profit, care are scopul de a educa o generație de tineri activi, prin promovarea valorilor naționale și a culturii românești.