dd

(FOTO) O nouă contribuție a României! 650 de mii de euro pentru evacuarea pesticidelor din Găgăuzia

Corina Bezer

Pesticidele au fost preluate din depozitul central din localitatea Gaidar, raionul Ciadâr-Lunga, după ce au fost colectate din mai multe sate din regiune, şi vor fi duse pentru a fi distruse termic. Proiectul s-a desfășurat cu sprijinul financiar al partenerilor externi, cel mai mare ajutor în acest sens fiind oferit de România, care a contribuit cu 650 de mii de euro.
„Suntem principalii contribuitori sub aspect financiar la acest proiect și mă bucur că astăzi suntem martorii unui frumoase istorii locale. Pentru locuitorii și copiii care locuiesc în această zonă este un moment istoric, este ziua în care ei vor scăpa de aceste otrăvuri, care timp de 40 – 50 de ani le-a otrăvit viața”, a declarat Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova. 

vv

Autoritățile spun că este un eveniment important, întrucât timp de mai bine de 50 de ani, locuitorii din zonă s-au confruntat cu mai multe probleme de sănătate din cauza substanțelor toxice.

„Uniunea Sovietică ne-a lăsat o povară foarte grea pentru Republica Moldova. Vorbesc de aceste pesticide, care nu au fost doar aici, în satul Copceac și Gaidar, dar au fost pe tot teritoriul Republicii Moldova. Am făcut un proiect amplu pentru a evacua și distruge aceste pesticide cu scopul de a crea condiții pentru locuitorii Republicii Moldova”, a declarat secretarul general de stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja. 

gg

Cele aproape 60 de tone de substanţe chimice periculoase au fost pregătite pentru evacuare, prin reambalare, paletare, marcare, fixare, cântărire, de către o echipă formată din şase militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare” împreună cu alți specialiști din domeniu. Drept mulțumire, copiii le-au oferit flori și baloane militarilor.

„Suntem principalii contribuitori sub aspect financiar la acest proiect și mă bucur că astăzi suntem martorii unui frumoase istorii locale. Pentru locuitorii și copiii care locuiesc în această zonă este un moment istoric, este ziua în care ei vor scăpa de aceste otrăvuri, care timp de 40 – 50 de ani le-a otrăvit viața”.

Până în prezent, Ministerul Apărării a transportat şi distrus în Polonia 957 de tone de deşeuri de pesticide din cele 1 269 tone planificate, din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Comrat, Donduşeni, Glodeni, Ialoveni, Leova, Făleşti, Soroca şi Taraclia.

ss