revolta românilor din Cernăuți

(FOTO/VIDEO) Românii din Bucovina au protestat împotriva noii Legi a Educaţiei

Mirela Hachi

Peste 200 de români din această regiune au ieșit la protest spre a-și arăta nemulțumirea și indignarea pentru lezarea drepturilor lor, condamnând „politica anti-românească a Kievului” . Reamintim că conform articolului 7, a fost practic lichidată utilizarea limbilor minorităților naționale în procesul de învățământ, sporind rolul utilizării limbii ucrainene.

La protest au participat o mulțime de profesori, pensionari și tineri îmbrăcați în costume naționale, ținând în mâini pancarte pe care scria: ,,Limba este mama noastră”, „Opriți discriminarea lingvistică”, „Nu ne furați limba română” și altele. Totodată au fost scandate lozinci patriotice, naționaliste: „Rușine!”, „Noi suntem români!”, „Toleranță!”, etc.

Protest Bucovina

Mitingul s-a desfășurat fără incidente majore. Pentru a calma spiritele, către protestatari a ieșit șefa Direcției de Învățământ din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Oksana Paliiciuk, scrie lyberti.com.

Protest Bucovina„Corecți și pașnici în acțiunea de apărare a graiului matern, susținuți de rugăciunile și cântările duhovnicești ale celor peste 30 de preoți din cele patru raioane românofone din ţinut, în frunte cu protopopii, oamenii noștri, totuși, n-au cedat, apărându-și dreptul la simbolul național, la Tricolor. Nu ne amintim ca în ultimul timp în Ucraina să fi fost o manifestare de protest mai pașnică, de un imperativ spiritual mai mare. Păcat doar că doleanțele noastre, exprimate public cu mare întârziere, nici de data aceasta n-au fost auzite. Dorința de a ne instrui copiii în limba maternă a fost întoarsă pe dos de șefa învățământului, imputându-ne că nu dorim să învățăm, să vorbim limba de stat, că uităm cărui stat aparținem…”, au declarat organizatorii protestului. 

Protest Bucovina

lllSursa foto şi video: ziarul Zorile Bucovinei