dam ceasul cu o oră în urmă

Trecem la ora de iarnă. La ora 4:00 vom da ceasul în urmă cu o oră

Mirela Hachi

Ora de iarnă se aplică, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În acest fel, lumina naturală se folosește pentru o perioadă mai lungă de timp, pe parcursul zilei. 

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are anumite efecte asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Medicii susțin că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se acomoda cu schimbarea orei.

Efectele schimbării orei ar putea fi resimţite în deosebi de copii, bătrâni și persoanele cu boli cronice. La aceştia pot apărea tulburări de somn, poate scădea capacitatea de muncă, precum și concentrarea.

Mecanismul prin care se schimbă ora primăvara și toamna este folosit în peste 100 de țări din lume.

Anul acesta, însă, Turcia a luat hotărârea de a nu mai trece la ora de iarnă pentru a le da şansa cetăţenilor să se bucure mai mult de soare, informează Mediafax.

Decizia a fost luată de Ministerul Energiei şi a fost validată de Guvern, ceea ce înseamnă că, pe 29 octombrie, Turcia nu va mai face trecerea la ora de iarnă și, pe toată durata anului, va fi cu trei ore înainte faţă de ora medie Greenwich (GMT), citat de timpul.md